Nieuws

Kunstexpositie in De Duynsberg

Door Petra Jansen

TILBURG - Donderdag 14 december werd in serviceflat De Duynsberg een expositie geopend met bijzonder werk: de kunstwerken zijn het resultaat van kunstworkshops met de bewoners.

De workshops rond o.a. theater, literatuur en illustratie maakten deel uit van een proefproject van Stichting Stoute Schoenen, die zich inzet voor actieve kunstbeoefening onder ouderen. Directeur van De Duynsberg Tineke Gitnig verklaarde blij te zijn als eerste in deze 'stoute schoenen' te zijn gestapt door het project te faciliteren. "Het is niet de zoveelste knutselmiddag, maar een echte kunstwerkplaats waarin de originaliteit en kwaliteit enorm hoog is. De bewoners, die vaak op hoge leeftijd zijn, stonden soms versteld van zichzelf."

Twee pijlers

Voor Stoute Schoenen snijdt het mes aan twee kanten: "Met de workshops prikkelen we niet alleen de creatieve kant van de bewoners, wat weer een positief effect heeft op hun vitaliteit en welzijn", aldus projectleider Jessica Donders, "maar de geselecteerde docenten komen ook uit een bijzondere doelgroep: het zijn 45plus-kunstenaars uit regio Tilburg, die zo hun netwerk uitbouwen en een nieuwe werkervaring opdoen." André van Dijk, docent van de workshop 'literatuur/ontwerpen': "Het was een eye-opener om bij de deelnemers, na wat beginnersschroom, een enorme ambitie te ontdekken om écht iets neer te zetten."

Vervolg

Op de proefserie workshops komt in januari een vervolg, waarvoor de bewoners zich nu al kunnen inschrijven. Daarna hoopt Donders dit project uit te kunnen zetten bij meer zorginstellingen en wijken in en rond Tilburg: "Nederland vergrijst, maar dat betekent niet dat er onder al die witte haren niet nog heel veel kleur schuilgaat!" De expositie is tot het einde van dit jaar te zien in de entreehal van de Duynsberg aan de Indigolaan 100. Omroep Tilburg maakte bij de opening opnames, het verslag hiervan is te zien vanaf woensdag 20 december.

|Doorsturen