Nieuws

'Langs alle kanten lopen we tegen het plafond aan'


TILBURG - Het gaat goed met ijshockeyclub Tilburg Trappers. Twee keer op rij kampioen in de Duitse Oberliga en stampvolle tribunes bij thuiswedstrijden. Begrijpelijk dus dat ze voor meer capaciteit aankloppen bij de gemeente, eigenaar van het IJsportcentrum Tilburg.

Thijsfotografie.com

Door Ellen van Slooten

 

In de themacommissie Bestuur is de eerste voorzet hiervoor besproken. Het college stelt voor om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren.

Behalve meer plaats voor supporters, wil Tilburg Trappers een nieuwe tribune toevoegen op de plek van de bestaande horeca, een geheel nieuwe VIP-tribune met horeca aan de langszijde en extra kantoor- en vergaderruimten. Op de verlanglijst staat ook een extra oefen ijsbaan.

Nu is de politiek aan zet om te kijken of dit realiseerbaar is. Het college wil twee ton beschikbaar stellen voor een studie om te bezien of deze wensen haalbaar zijn. De verantwoordelijke wethouder, Hans Kokke kreeg akkoord voor het voorstel mits er vier toezeggingen van zijn kant in het eindvoorstel worden opgenomen. Dan kan de raad er in de gemeenteraadsvergadering van 5 februari via een hamerstuk over stemmen.

Afstemming

Eind augustus was dit haalbaarheidsonderzoek al besproken, maar de financiële onderbouwing was te magertjes. Nu is er een plan van aanpak opgesteld door de afdeling Vastgoedbedrijf (feitelijk eigenaar van de accommodatie) en is er afstemming met de afdeling Sportbedrijf (huurder), de afdeling Sociaal (sportbeleid) en Tilburg Trappers (hoofdgebruiker). Voor de twee ton kunnen een projectleider en diverse adviseurs ingeschakeld worden (architect, constructeur, kostendeskundige, brandveiligheidsadviseur, enz).

Paulus Oerlemans (GL) vroeg zich af of er wel voldoende gekeken wordt naar duurzaamheid en of er voldoende oog is voor mogelijke combinaties met de Ireen Wüstbaan voor bijvoorbeeld de trainingsbaan. Een combinatie is volgens Hans Smolders (LST) moeilijk haalbaar. Wel is hij het eens met GL dat er beter met energie omgegaan moet worden. "Nadenken over de grote energieslurpers die ijsbanen zijn." Verder was hij voorstander om het nu eens slim aan te pakken en net als met de verbouwing van het Willem II stadion destijds, de club mee te laten betalen. "Vragen om commitment is niet alleen laten meepraten, maar ook een deel van de kosten delen. Er zit genoeg expertise die de club van binnenuit kan aanspreken. In de vereniging zit vast een aannemer of een architect. Gebruik dat netwerk. Laat je alles vanuit de gemeente initiëren, dan kun je forse rekeningen verwachten."

Bijna 3 jaar

Tot nu toe is er al ruim 15.000 euro door de club aan een vooronderzoek besteed. Voorzitter Ron van Gestel van Tilburg Trappers verzucht dat het nu al bijna 3 jaar duurt.

Vogels Bouwmanagement, één van hun sponsoren, heeft ruwe schetstekeningen gemaakt voor uitbereiding van de huidige 2575 plaatsen naar 4000. Ook Stadium Consultancy met ervaringen bij Thialf is om expertise gevraagd. Volgens de voorzitter zou de luchtbehandeling het net aan kunnen. Maar voor veiligheid, vluchtwegen en voorzieningen als toiletten en horeca zijn nog veel aanpassingen nodig. Hij ziet zelf een oplossing door een groot blok te bouwen tussen de Ireen Wüstbaan en het ijssportcentrum. Daarin kunnen extra kleedkamers, kantoren voor de club en ijshockeybond met daarbovenop een laag voor de horeca. Die zit nu aan de voorkant en dat kun je gedeeltelijk afbreken en 1000 extra tribuneplaatsen van maken.

In maart wil hij al 381 extra supporters toelaten met staanplaatsen onderaan de tribune tegen de boarding aan. In de zomer dan gaan bouwen, zodat ze ook op een stoeltje kunnen zitten. "Langs alle kanten lopen we tegen het plafond aan. Er zit al een slot op de seizoenkaarten en zo wordt succes je eigen ondergang", aldus voorzitter Ron van Gestel van ijshockeyclub Tilburg Trappers.

|Doorsturen