Nieuws

Lening Cinecitta volledig afgelost

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Filmtheater Cinecitta aan heeft onlangs een gemeentelijke lening van 2,8 miljoen euro volledig afgelost.

Paul Vermee en Nettie Verhagen met de cheque, die onlangs werd overhandigd aan Peter Noordanus, bij zijn afscheid als burgemeester van Tilburg. Daarmee werd de gemeentelijke lening aan Cinecitta tot genoegen van Noordanus volledig afgelost. Foto: Joep de Beer

De aanvraag van Cinecitta voor de lening van 2,8 miljoen leidde drie jaar geleden tot veel commotie. Aanleiding voor die onrust was de eerdere financiële strop met het Midi-theater. Desondanks stemde een meerderheid van de gemeenteraad in met het verstrekken van een 'zachte' lening, die in maximaal 10 jaar moest worden afgelost. De term zachte lening verwijst naar de gunstige aflossingsvoorwaarden, met name een lage rente van 2,1 procent.

Erkenning
De initiatiefnemers en eigenaren van Cinecitta, Paul Vermee en zijn partner Nettie Verhagen, vroegen drie jaar geleden hulp van de gemeente, omdat de kosten van de renovatie van het rijksmonument aan de Willem II-straat 29 door bouwtechnische problemen fors hoger waren uitgevallen dan verwacht. Het duo wilde het monumentale pand voor cultureel Tilburg behouden, door de bioscoop voort te zetten. "Dat de gemeenteraad uiteindelijk instemde met het verstrekken van de lening voelde als een erkenning voor ons cultureel ondernemerschap. Het was een morele steun en bracht ons wat rust bij de realisatie van onze plannen", zegt Vermee. "Sommige mensen dachten dat het om een subsidie ging. Dat was dus niet het geval. De gemeente kreeg het hypotheekrecht op onze twee panden aan de Willem II-straat. Als we de lening niet af hadden kunnen lossen, waren deze panden in het bezit van de gemeente gekomen. Volgens de overeenkomst moesten we onze lening in maximaal 10 jaar aflossen. Dat zijn dus 2 jaar en 8 maanden geworden."

In 2015 en 2016 heb ik 10% terug betaald, samen 560.000 euro, en afgelopen zomer, in augustus, heb ik het restant van 2.240.000 euro afgelost. Het is jammer dat de aanvraag van de lening aanvankelijk tot zoveel commotie leidde. De sceptici in de raad hebben ons later wel persoonlijk laten weten dat hun zorgen niet terecht waren."

Groei
Paul Vermee en Nettie Verhagen weten te melden dat het geld voor aflossing van de lening niet alleen is terugverdiend met Cinecitta. "We hebben voor een deel ook eigen geld ingezet", aldus Vermee. Dit neemt volgens beide cultureel ondernemers niet weg, dat het goed gaat met Cinecitta. De Tilburgse bioscoop verwacht dit jaar bijvoorbeeld 20 procent meer bezoekers te trekken dan in 2016. Nettie Verhagen: "De groei zit er duidelijk in. Als ze willen kunnen onze gasten hier een compleet avondje uit beleven. We vertonen niet alleen films, maar willen onze bezoekers ook allerlei extra's bieden. Dat kan naast ons aantrekkelijk horeca-aanbod bijvoorbeeld een filmlezing zijn of een ontmoeting met een regisseur. Verder organiseren we allerlei andere evenementen. We hebben o.a. een filmclub in huis en een schaakclub."

Initiatieven
Tilburg is in cultureel opzicht sterk in ontwikkeling. Cinecitta draagt daar een belangrijk steentje aan bij. Paul Vermee: "Ook op het gebied van film kent Tilburg veel initiatieven. Daar haken we graag op in. Zo maken we ieder jaar een film met het ROC. Het is verder onze wens om het NIAF (Nederlands Instituut voor Animatiefilm, red.) in ere te herstellen en terug te halen naar Tilburg. Maar nieuwe initiatieven hoeven niet alleen van ons te komen. Wij staan altijd open voor goede ideeën. Kom maar op met die ideeën."

|Doorsturen