Nieuws

Meer treinen naar Eindhoven en Breda

Door Petra Jansen

TILBURG - Veel Brabantse treinreizigers zullen blij zijn met het nieuwe spoorboekje 2020, dat op 15 december 2019 ingaat. Er gaan dan namelijk meer treinen rijden van Tilburg naar Eindhoven en Dordrecht (via Breda).

Joep de Beer

DOOR PETRA JANSEN

Reizigers kunnen straks vaker de trein pakken vanaf station Tilburg naar Dordrecht of naar Eindhoven. Volgens René Vegter, woordvoerder van ProRail, gaat het om 4 extra intercity’s per dag op dat traject. Het is een van de wijzigingen in het spoorboekje 2020. Ook gaan er bijvoorbeeld meer intercity’s rijden tussen Amersfoort en Utrecht, en in de zomer tussen Zandvoort en Haarlem. Een andere verandering is dat goederentreinen in lengte toenemen. Die zijn nu gemiddeld 650 meter lang, dat wordt in sommige gevallen 740 meter. Het nieuwe spoorboekje is bovendien ingedeeld per zes seconden, in plaats van een minuut. Hierdoor kan er nauwkeuriger gepland worden.

Goederentreinen

Volgens Vegter passen alle wijzigingen precies in het spoorboekje, hij verwacht geen problemen door bijvoorbeeld de vele goederentreinen die nu door Brabant rijden. “Die blijven voorlopig ook nog wel”, zegt de woordvoerder. “Over een aantal jaar zal het aantal goederentreinen langs Tilburg wel minder worden. Goederentreinen uit Rotterdam rijden in de toekomst meer via de Betuweroute, richting ‘s-Hertogenbosch en Boxtel en verder, in plaats van langs Tilburg. Maar daarvoor moet eerst een zogenaamde verbindingsboog met twee sporen worden gebouwd bij Meteren. Zo ontstaat er op andere sporen plaats voor extra reizigerstreinen.” Voorlopig blijven de goederentreinen dus Tilburg passeren.

 

|Doorsturen