Nieuws

Meerderheid raad voor terugplaatsen bladkorven

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Tijdens de raadsvergadering van afgelopen maandag gaven maar liefst negen partijen aan de bladkorven terug te willen.

DOOR RENÉ HAANS

De LST had zich hiervoor al eerder warm gemaakt maar had nu de steun van bijna de voltallige raad. De raad stemde dan ook in met het plaatsen van de bladkorven. Hans Smolders, LST, gaf aan dat veel bewoners zich graag willen inzetten om hun straat en buurt schoon te houden. "De argumenten van de gemeente om het niet te doen, vinden wij niet sterk."

Volgens de gemeente zijn er te weinig bladkorven om aan de wensen van bewoners te voldoen. Op plaatsen waar een bladkorf heeft gestaan gaat bovendien het gras dood, zo zegt de gemeente. In plaats van bladkorven kunnen de bewoners van de stad de bladeren in de openbare ruimte op een hoop vegen. Zo mogen zij het blad in het openbaar gebied op de gazons vegen. "Maatregelen zoals die worden aangevoerd door de gemeente om bladkorven niet meer te plaatsen, zullen een contraproductief effect hebben", aldus Smolders namens de partijen. "Gras herstelt snel en waar bladkorven zijn geplaatst, is het gras nog net zo groen als voor de plaatsing. Bladeren die door de wind worden verspreid en dan in afvoerputten terecht komen, waardoor rioleringen verstopt raken, zorgen voor meer wateroverlast", aldus Smolders in zijn schriftelijke motie.

Wethouder Mario Jacobs verdedigde de nieuwe maatregel: "85% van Tilburg wordt niet afgedekt met de bladkorven en wij proberen daarom met hetzelfde geld nog meer mensen te helpen." Volgen de SP is het vasthouden aan bladkorven een oud idee. "Geef het idee van de wethouder een kans." Er werd geen gehoor aan gegeven. De partijen dragen het College dan ook op om de 360 bladkorven voor 15 oktober 2017 weer te gaan plaatsen verspreid over de gemeente Tilburg. Partijen die het voorstel ondersteunden waren: LST, CDA, VVD, PvdA, VT, LT, OPA, VSP en TVP.

|Doorsturen