Nieuws

Midden-Brabant vertegenwoordigd in theaterparade Heeze


HEEZE - Op zondag 26 augustus is de rollende theaterparade weer het hoogtepunt van de Brabantsedag Heeze.

Binnen het thema Van Ravenstein tot Roosendaal voor deze 61e editie behoren gebeurtenissen uit Tilburg, Udenhout en Moergestel tot de onderwerpen. Het thema is de inspiratiebron voor de zestien wagenbouwersgroepen. Aan het thema is een lijst gekoppeld van alle 296 vroegere en huidige plaatsen in Noord-Brabant, van Aalst tot Zundert en dus `van Ravenstein tot Roosendaal¿.

De zoektocht naar Marietje Kessels is het onderwerp dat Vriendenkring Snoeyen tot leven gaat brengen. Het is een mooie dag op 22 augustus 1900. Omdat het prachtig weer is besluit de Tilburgse familie Kessels die middag een tochtje te maken met de ezelswagen. De 11-jarige dochter Marietje verlaat het ouderlijk huis om haar pianoles van die middag af te zeggen. Maar zoals bekend komt ze niet meer thuis. Wanhoop heerst in de stad. Bij de burgers, die dagenlang zonder resultaat naar het meisje op zoek zijn, niet wetend dat haar iets vreselijks is overkomen en dat ze niet veel later levenloos teruggevonden zal worden in de Noordhoekse kerk.

Het verzonken kasteel: Gij zult niet zondigen is het Udenhouts onderwerp dat Bloed, Zweet en Tranen (BZ&T) tot leven gaat brengen. Het is 24 december 1872. In de ijzige kou is een pelgrim onderweg, stil hopend nog voor de nacht onderdak te krijgen. Eindelijk ziet hij een kasteel! ¿Om Godswil brood en onderdak¿, smeekt de pelgrim. De deur gaat open. Hij komt in een grote zaal, waar de Bokkenrijders bijeen zijn in een wild feest. De pelgrim wijst de rovers op hun zondige leven. Hij vervloekt het huis met haar bewoners en het heidens feest wat de kerstnacht onteert. De aarde beeft, opent zich en het kasteel verzinkt in de diepte.

Schoenfabriek Wed. J.P. van Bommel: Schoenmakers sinds 1734 is het onderwerp dat De Lambrekvrienden tot leven gaat brengen. Inmiddels staat de negende generatie aan het roer van de schoenfabriek in Moergestel. De Lambrekvrienden brengen een eerbetoon aan Johanna van Dinter: weduwe van Johannes Peter van Bommel, in 1887 de vijfde generatie van het familiebedrijf. Als moeder van zes kinderen zet ze het bedrijf voort en ze krijgt daarbij hulp van haar oudste, elfjarige zoon Janus en de negenjarige Gust. Aan de vooravond van de industriële revolutie, in een maatschappij die nog allerminst is ingesteld op vrouwelijk leiderschap.

De grootste theaterparade van het jaar, met zestien Brabants-historische onderwerpen is het hoogtepunt van Brabantsedag Heeze, op zondag 26 augustus van 10.00 tot 19.00 uur. De theaterparade zelf start om 13.30 uur.

Voor en na de parade is op aangeklede sfeerpleinen in Heeze een compleet programma te beleven met exposities, muziek, (straat)theater, entertainment, vertier en catering.

Toegangs- en tribunekaarten zijn te bestellen op brabantsedag.nl/tickets (kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang).

|Doorsturen