Nieuws

Mundial ook van grote economische waarde

Door Peter van Oirschot

Collectie Mundial Productions

TILBURG - De economische waarde van Festival Mundial is de afgelopen 30 jaren enorm groot geweest. Ook de uitstraling van het festival, voor de stad Tilburg, heeft een gigantische impact gehad.

Dat blijkt uit het boek 'Mijn Mundial' van auteur Hans Rube. Het boek verschijnt vandaag, 22 juni, en wordt feestelijk ten doop gehouden tijdens een bijeenkomst onder leiding van Frank van Pamelen in theater Cinecitta in de Willem II straat.

Een initiatief als Mundial on Tour heeft enorm veel bijgedragen aan de ontwikkeling van arme regio's zoals het straatarme west Afrikaans land Burkina Faso.

In de jaren van het bestaan van de culturele uitwisseling organiseerde Mundial Productions 238 tournees van muziek en of dansgroepen naar Tilburg en de rest van Nederland. We hebben het over een totaal van 2000 artiesten. Zij bleven in doorsnee 28 dagen in ons land en kregen een gage van, omgerekend, 1000 euro per artiest. Daarmee droeg Mundial on Tour ruim 2 miljoen euro bij aan ontwikkeling van landen in ontwikkeling. Artiesten uit de armste landen moesten een 'eerlijk inkomen' kunnen verwerven, is daarbij de filosofie geweest.

Mundial Productions neemt in die tijd het initiatief tot de oprichting van het 'Fair Trade Music Label', beschrijft Rube in het boek Het platenlabel krijgt de steun van Novib en Double 2. 'Een moderne manier van zakendoen', heet het te zijn. Net als koffieboeren, krijgen de muzikanten die voor het label tekenen een fatsoenlijke gage voor hun product. 'Cultuur draagt bij ontwikkeling', is de achterliggende gedachte, opnieuw.

Cheche uit Kenia wordt de eerste groep die op het Fair Trade label verschijnt.

Ook voor kinderen is in die jaren speciale aandacht. Via del Mondo Kinderstem is, zoals Mundial het zelf omschrijft: 'het internationale festival van, voor en door kinderen in moeilijke omstandigheden'. Mensen in Nood sponsort de activiteit drie jaar lang via het kinderprogramma Kinderstem, dat zich inzet voor straatkinderen, vluchtelingen en oorlogsslachtoffertjes.

Jongeren uit alle delen van de wereld krijgen een plekje op Via del Mondo. Kalakar Trust uit India brengt in 2004 een groep jonge acrobaten naar Tilburg, uit Bosnië bezoekt een Romagroep van jongeren tussen de 10 en 20 jaar het festival en uit Kenia komen studenten van Imani Trust naar de eerste editie.

In het boek worden persoonlijke verhalen van die eerste groepen jonge mensen verteld, omlijst met fotoportretten van Karla Hoffman, die voor 'Mijn Mundial' een reis naar Afrika heeft gemaakt.

Na de presentatie vandaag in Cinecitta, is 'Mijn Mundial' als eerste daar te koop. Uitgever Gianotten richt er een stand voor in.Ook tijdens het festival Mundial komend weekeinde zal het boek te koop zijn en vanaf morgen ligt het boek in de winkel.

|Doorsturen