Nieuws

Muziekinstrumenten voor grootste rommelpotorkest ooit

Door Peter van Oirschot

HILVARENBEEK - Op zaterdagmorgen 12 januari wordt in cultureel centrum Elckerlyc in Hilvarenbeek een workshop 'rommelpot maken' gegeven.

Een rommelpot is een van de oudste muziekinstrumenten die tot in de jaren '50 van de vorige eeuw in Tilburg en omgeving nog werden gebruikt. De bijzondere workshop wordt gegeven in het kader van de viering van de honderdste geboortedag van Jan Naaijkens. Paul Spapens en Sjaak van Herk geven de workshop waaraan kosteloos kan worden deelgenomen. Aanvang om 10.30 uur.

Tijdens een cultureel evenement in Hilvarenbeek ter gelegenheid van de 100ste verjaardag op 9 en 10 februari worden 50 van de rommelpotten die gemaakt worden tijdens de workshop gebruikt door het grootste rommelpotorkest ooit. Alle deelnemers aan de workshop kunnen ook een rommelpot mee naar huis nemen.

Volksinstrument

Een rommelpot is niet alleen eeuwen oud, het is ook een universeel én het meest eenvoudige instrument, dat ook nog eens door iedereen kan worden bespeeld. Er is een leeg conservenblik, een 'vel' van doorschijnend plastic en een houtje voor nodig. Al deze materialen zijn tijdens de workshop gratis beschikbaar. De kunst is deze onderdelen op de juiste manier aan elkaar te bevestigen. Dat gebeurt onder leiding van Sjaak en Herk en Paul Spapens. Zij zijn ervaren rommelpot-makers.

Paul Spapens vertelt bovendien aan de hand van historische foto's het verhaal van de rommelpot. Het volksinstrument werd tot in de jaren '50 gebruikt tijdens DriekoningenVastenavond, de voorloper van het huidig carnaval. Toen werden nog varkensblazen gebruikt, maar dat is nu een vel van plastic geworden. Voor de rest is alles origineel, inclusief een bekend rommelpotlied, dat als onderdeel van de workshop aan de deelnemers zal worden geleerd. Het begint met 'Rommelpotterij, rommelpotterij, gif me 'ne cent en dan ga ik voorbij….'

Aan de workshop rommelpot-maken kunnen maximaal 20 personen deelnemen. Aanmelden kan via e-mail paulspapens@home.nl. Het grootste rommelpotorkest ooit is te horen tijdens de drie voorstellingen van de muzikale manifestatie op 9 en 10 februari. De kaartjes kosten 10 euro en zijn te koop via Elckerlyc.

|Doorsturen