Nieuws

Nationale ombudsman komt naar Noord-Brabant

Door Peter van Oirschot

In gesprek met burgers en overheid

DEN HAAG - Van 6 tot en met 8 september zijn de Nationale ombudsman en zijn team in Noord-Brabant. Na Limburg, Noord-Holland, Utrecht en Drenthe is Noord-Brabant de vijfde halte van de provincietour door Nederland.

Tijdens de tour langs alle provincies wil de Nationale ombudsman met zoveel mogelijk mensen in gesprek. Reinier van Zutphen: "Wij zijn benieuwd hoe mensen de dienstverlening van hun gemeente, de Belastingdienst, het CJIB, UWV of een andere overheidsinstantie ervaren. Waar lopen zij tegenaan, is er misschien iets misgegaan? Bijvoorbeeld op het gebied van toeslagen, uitkering of schuldhulpverlening. Wij horen graag wat er in Brabant speelt. En mogelijk kunnen we al meteen helpen. Daarom roep ik mensen op vooral bij ons langs te komen."

Niet iedereen weet de Nationale ombudsman te vinden of weet waarvoor men hier terecht kan. Daarom staat de tour langs de provincies in het teken van ontmoetingen met inwoners en overheidsinstanties en intermediairs.

De gele Ombudsbus komt door heel Noord-Brabant. Woensdag 6 september (11.00-14.00 uur) zijn de Nationale ombudsman en zijn team aanwezig op het Burgemeester Loeffplein in Den Bosch. In de middag (15.00-16.30) zijn inwoners welkom bij het spreekuur in Veghel (Markt 1) en 's avonds (19.30-20.30) in Breda (Molenstraat 6). Donderdag 7 september (11.00-14.00 uur) is de bus te vinden op de Grote Markt in Bergen op Zoom en in de avond (19.00-21.00) is er een spreekuur in Tilburg (Koningsplein 10). De tour sluit op vrijdag 8 september met een spreekuur in Veldhoven (12.00-13.30, Wal 154).

Tijdens zijn bezoek aan Noord-Brabant heeft de Nationale ombudsman speciale aandacht voor laaggeletterdheid. 4 t/m 10 september is de week van de alfabetisering en het onderwerp speelt in de dagelijkse praktijk van de ombudsman een grote rol. Van Zutphen: "De overheid gaat bij ontwikkeling van beleid te vaak uit van zelfredzaamheid van mensen. Dat geldt niet voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan de twee miljoen laaggeletterden die niet altijd mee kunnen met de digitalisering van de overheid. Zij ervaren drempels en worden uitgesloten van overheidsvoorzieningen." Tijdens zijn bezoek aan Noord-Brabant bezoekt de ombudsman daarom ook twee initiatieven in dit kader: de formulierenbriegade in Roosendaal en Stichting ABC in Eindhoven. Daarnaast brengt de ombudsman ook werkbezoeken aan

bijvoorbeeld de Veiligheidsregio en de politie.

Heeft u een probleem met een overheidsinstantie zoals de Belastingdienst, het CJIB, de gemeente, UWV of de politie? En komt u er met hen niet uit? Dan kunt u terecht bij de Nationale ombudsman. Zij helpen u op weg om het probleem zelf aan te pakken, kunnen u doorverwijzen naar het juiste adres voor uw vragen of stellen onderzoek in naar aanleiding van uw klacht.

|Doorsturen