Nieuws

Nationale Orgeldag in Heikese kerk

Door Petra Jansen

TILBURG - Wie wil kennismaken met orgelspel en orgelmuziek, kan dat doen op zaterdag 14 september tijdens de Nationale Orgeldag in de Heikese kerk.

Niet minder dan vier in Midden-Brabant woonachtige, opgeleide en werkzame organisten verzorgen elk een mini-concert van een stief kwartiertje op het Loek van Nes-conservatoriumorgel. Dit orgel staat op de begane grond van de kerk en biedt de bezoekers dus de mogelijkheid om de concerterende organisten van dichtbij aan het werk te zien en in de tussenpauzes met vragen te bestoken. Voor een beperkt aantal bezoekers is er zelfs gelegenheid om onder begeleiding zelf het orgel te bespelen. De toegang is gratis.

Orgelkring Midden-Brabant

Sinds 2002 kennen we in ons orgelrijke land een Nationale Orgeldag. Deze wordt gelijktijdig met de Open Monumentendag op de tweede zaterdag van september gehouden. Overal in het land laten organisten hun orgels klinken en op veel plaatsen wordt amateurmusici de mogelijkheid geboden om zelf op de orgelbank plaats te nemen. Voor toevallige passanten biedt de Orgeldag de mogelijkheid voor een eerste of nadere kennismaking met orgelspel en orgelmuziek. Vandaar dat de Orgelkring Midden-Brabant zich dit jaar van harte heeft aangesloten bij dit inmiddels traditionele evenement.

Programma

De vier inloopconcerten beginnen op de hele uren, het eerste om 13.00 uur. Dan spelen achtereenvolgens Jacques Lemmens, Jac Peeters, Sjak Smukders en Ruud Verbunt. De bezoekers ontvangen bij binnenkomst een overzicht van de orgelwerken die elk van de organisten ten gehore zal brengen. De concrete invulling van de tussenpauzes is flexibel en vooral afhankelijk van de onderwerpen waar de belangstelling van de bezoekers naar uitgaat. Informatie over de Orgelkring Midden-Brabant kan ter plekke worden ingewonnen bij de aanwezige bestuursleden. Uiterlijk 16.30 uur klinkt het slotakkoord.

|Doorsturen