Nieuws

Natuurbeleving met de Vossenstreken-app

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Zin om samen met de kinderen in de natuur op pad te gaan, maar wil je niet "zomaar ergens" wandelen? En zoek je iets waar je vies mag worden, maar wel het liefst met een toilet en een drankje binnen handbereik?

Bingo! Zoek niet verder, download Vossenstreken. Gratis in de App Store en Google Play Store! Met Vossenstreken wordt een wandeling ineens een familieavontuur. Brabants Landschap, Kempens Landschap (B) en Natuurmuseum Brabant bundelden hun kennis, gebieden en creativiteit en maakten een toffe wandelapp voor kinderen van 5-12 jaar en hun (groot) ouders. Erop uit in de mooiste gebieden van Noord-Brabant en de Belgische Kempen en ondertussen opdrachtjes doen. Ook leuk zonder natuurkennis!

 

Schud je billen als een das, leer fluiten op een eikeldopje, speel tikkertje tussen de bomen of herken de geluiden van de gaai. Beleef de natuur met Vossenstreken! Een superleuke wandelapp voor de hele familie met verrassende routes in Brabant en de Belgische Kempen, die het hele jaar gelopen kunnen worden. Voorkennis is niet nodig en elk gezinslid komt aan bod: voor de oudste, snelste, slimste, kleinste of meest ondernemende in het gezelschap is er een opdracht. Onderweg wordt op een speelse manier van alles over het gebied en de omgeving verteld: over de planten en dieren, maar ook over het culturele erfgoed. De routes zijn met hun gemiddeld drie kilometer prima te doen voor kinderen en er is altijd horeca in de buurt voor de nodige ontspanning.

In totaal komen er bij 17 locaties in Noord-Brabant en in de Kempen (België) routes met elk twee of drie themawandelingen. Zo is de keuze en het gebied waar gezinnen kunnen gaan wandelen behoorlijk groot. Momenteel zijn 33 themawandelingen beschikbaar:

Noord-Brabant: Kasteel Tongelaar te Mill, Kasteel Nemelaer te Haaren, Kasteel Heeswijk bij Heeswijk-Dinther, Tilburg-Centrum, Moerenburg te Tilburg, Stadsbos013, Landgoed Mattemburgh te Bergen op Zoom, Fort Altena bij Werkendam; Vlaanderen: Merode den Eik in Laakdal, Fort van Duffel te Duffel, Merksplas-Kolonie te Merksplas, Wortel-Kolonie te Wortel.

Zie www.vossenstrekenapp.com voor meer informatie over de bijbehorende thema's en locaties.

 

In elk gebied is een route uitgezet, waarbij gekozen kan worden voor een bepaald (natuur)thema dat uniek is voor het gebied. Vleermuizen bijvoorbeeld, roofvogels, of kastelen. Op die manier kunnen de wandelingen ook meerdere keren gelopen worden en zijn ze telkens weer anders.

In alle routes komt één centraal figuur terug: buitenbaas Robin met zijn Vos. Hij is de virtuele natuurbeheerder van alle gebieden waar de wandelingen gemaakt kunnen worden. Daarmee heeft hij zoveel werk, dat hij geholpen moet worden door de kinderen. Als beloning kunnen kinderen badges verdienen, die ze later kunnen inwisselen tegen leuke prijzen.

Brabants Landschap, Kempens Landschap en Natuurmuseum Brabant hebben alle drie tot doel natuur en landschap dichter bij de mens te brengen. In het geval van de app is de belangrijkste doelstelling gezinnen in contact te brengen met natuur. Vossenstreken verdiept de natuurbeleving tijdens een

"gewone" wandeling. Dit jaar worden er telkens nieuwe routes aan de app toegevoegd. De routes worden blijvend onderhouden, zodat ze ook na twee jaar nog steeds leuk zijn om te ontdekken.

Nieuwsgierig? Op de sites van de organisaties is meer informatie te vinden. Alle informatie over de app is te vinden op www.vossenstrekenapp.com

|Doorsturen