Nieuws

Nieuwe site over luchtoorlog boven Noord-Brabant

Door Petra Jansen

TILBURG - Er is geen dorp of stad in Brabant waar tijdens de Tweede Wereldoorlog geen vliegtuig is neergestort. De nieuwe website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) ‘Luchtoorlog 1940 – 1945’ (www.bhic.nl/luchtoorlog) wil het grote verhaal van de luchtoorlog boven Brabant vertellen.

Leo van den Bergh, collectie gemeente Oss/Stadsarchief

De site vertelt de vele kleine verhalen, over jongemannen die hun leven hebben gegeven, over daden van moed, over gewone Brabanders die gecrashte piloten hielpen uit handen van de Duitsers te blijven en terug te keren naar hun onderdeel, over onschuldige burgers die plotseling geconfronteerd werden met brandende vliegtuigen die uit de hemel vielen of met zwaar verminkte lijken in hun roggeveld. Neem het verhaal van Luitenant-Colonel Melvin F. McNickle die op 30 juli 1943 rond 10.30 uur een crashlanding in Herpen maakt met zijn P-47C Thunderbolt. De piloot overleefde de crash, hij werd gered door Herpenaren, maar raakte als gevolg van zijn verwondingen toch in krijgsgevangenschap. Of het verhaal van de Britse squadron leader John Deall die op 24 december 1944 in zijn Hawker Typhoon een noodlanding maakt in Deurne, of dat van Baggy Maggy, een Consolidated B24 bommenwerper, die in september 1944 een bijna perfecte noodlanding bij Castelré maakte.

Website

Het grote verhaal van de luchtoorlog is op de website terug te vinden in een korte animatie. Verder is op de website geprobeerd een beeld te geven van de aantallen jongemannen die het leven gelaten hebben, zowel aan geallieerde als aan Duitse zijde, alsmede wanneer ze gestorven zijn en waar ze begraven liggen. Bezoekers kunnen daarnaast informatie vinden over de soorten vliegtuigen die het vaakst in Noord-Brabant zijn neergestort. Dat gaat om zowel Duitse als geallieerde bommenwerpers en jachtvliegtuigen. Ook zijn de vliegroutes te vinden van geallieerde bommenwerpers die over Brabant vlogen, op weg naar of terugkomend van Duitsland.

Reageren

Er is nog veel onbekend over de luchtoorlog boven Noord-Brabant. Het BHIC nodigt daaromiedereen die meer weet over bepaalde gebeurtenissen tijdens de luchtoorlog in Brabant van harte uit om te reageren op: www.bhic.nl/luchtoorlog.

 

|Doorsturen

Tilburg in Beeld