Nieuws

Nieuwe voorzitter Roze Maandag

Door Petra Jansen

TILBURG - Stichting Roze Maandag krijgt een nieuwe voorzitter. Na vier jaar draagt Rona van der Heijden het stokje over aan Freek Reffeltrath.

Reffeltrath is geen vreemde in Tilburg. Hij is twee jaar actief voor de Stichting Roze Maandag. Daarnaast zit hij sinds 2018 in de Tilburgse gemeenteraad voor de VVD. De voorzitterswissel vindt plaats tijdens de officiële opening van Roze Maandag, op maandag 22 juli a.s.

Geweldige edities

Van der Heijden kijkt met veel plezier terug op haar periode bij Roze Maandag. “We hebben een aantal geweldige campagnes en edities van Roze Maandag achter de rug. Van de nationale en zelfs internationale aandacht die we kregen met Gayvillage tot de persoonlijke impact die we hadden op mensen met onze labelcampagne. Maar ook de deelname van Roze Maandag aan de Amsterdamse Canal Parade.” Ze heeft veel vertrouwen in haar opvolger. “Freek heeft alles in zich om Roze Maandag de komende jaren voor te gaan en verder te brengen.”

Vrijheid en acceptatie

Reffeltrath heeft er zin in. “Stichting Roze Maandag streeft naar vrijheid en meer acceptatie. Daarom lanceren we elk jaar een prikkelende campagne staan we stil bij het feit dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Ook met de nieuwe emancipatiewethouder Rolph Dols blijven we het gesprek aangaan over LHBT-emancipatie in Tilburg. Er is een hoop bereikt de afgelopen jaren, maar we zijn er qua emancipatie nog niet. Dat doe ik natuurlijk niet in mijn eentje, de stichting bestaat uit een groep zeer betrokken vrijwilligers die dat doel allemaal nastreven.”

Ambitie is groot

“Met Rona aan het roer zijn er vele mooie Roze Maandagen geweest”, vervolgt Reffeltrath. “Onder Rona heeft de stichting een paar jaar geleden een koers ingezet die ik ook zal volgen. Maar dat kunnen we niet alleen. De Tilburgse Kermis en Roze Maandag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Roze Maandag is een begrip, zowel in Tilburg als ver daarbuiten. Een belangrijk deel van die landelijk exposure dankt de Kermis aan Roze Maandag. Op onze beurt hebben wij de Kermis nodig voor de verbinding met een bredere doelgroep. Maar onze ambitie is groot. We bereiken nog niet genoeg mensen met onze boodschap én met ons feest. Meer bezoekers zijn welkom. Daar heeft ook de Gemeente Tilburg baat bij. Dat besef mag wel wat groter.”

Gay Film Special

In aanloop naar Roze Maandag, 22 juli a.s., organiseert de stichting verschillende activiteiten. Op woensdag 17 juli is er een Gay Film Special in Cinecitta, die start om 19.00 uur. Recent was er een meet-up georganiseerd in de LocHal waarbij een tijdelijk Roze Maandagmuseum werd geopend. Hier zijn campagnes die het Tilburgse reclamebureau Scheepens in de afgelopen 10 jaar ontwikkelde. Het pop-up museum is te bezoeken tot 29 juli.

|Doorsturen