Nieuws

Nog geen nieuwe locatie in zicht voor De Nieuwste School

Door Petra Jansen

TILBURG - De Nieuwste School heeft nog geen zicht op een nieuwe locatie, nadat in april de verhuizing naar het Koningsplein afketste.

Joep de Beer

DOOR PETRA JANSEN

Het leek zo’n mooi idee: laat De Nieuwste School verhuizen naar het Koningsplein, zodat de leerlingen levendigheid brengen op dat plein. De school zou gevestigd worden in de plint van het flatgebouw Koningswei, waar nu nog winkels zitten. Als onderdeel van de ambitieuze plannen die er zijn om het Koningsplein opnieuw in te richten. Maar in april ging er een streep door de nieuwe locatie, het bleek te duur. Heel jammer, vindt Marieke van den Hurk, sinds mei van dit jaar rector van De Nieuwste School. “Met pijn in het hart hebben we het plan van onze school op het Koningsplein moeten laten varen”, vertelt ze. Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) - het bestuur waaronder de school valt - en de Gemeente Tilburg begonnen ongeveer een jaar geleden een verkennend onderzoek naar de mogelijkheden op het Koningsplein. “Want voor het vestigen van de school onder in de flat zouden intensieve technische aanpassingen nodig zijn waar een behoorlijk hoog prijskaartje aanhing. Uit het onderzoek bleek inderdaad dat we het niet voor elkaar gingen krijgen”, aldus Van den Hurk.

Terug bij af

Een nieuwe plek voor de middelbare school is nog steeds niet in zicht. De Nieuwste School zit nu tijdelijk in de St. Josephstraat. Daarvoor was de school gevestigd aan de Noordhoekring. De rector hoopt eind van dit schooljaar duidelijkheid te hebben over een nieuwe vestigingslocatie. In de tussentijd zal de school het moeten uitzingen aan de St. Josephstraat. Om de krapte te beperken op die plek, wordt het aantal leerlingen de komende jaren langzaam teruggebracht. Van den Hurk: “We zitten nu op 780 leerlingen en streven naar 750. We hebben sowieso sinds een paar jaar een lotingsysteem voor brugklassers, waarbij er plek is voor jaarlijks maximaal 150 nieuwe leerlingen. De uitstroom is op die manier groter dan de instroom.” Qua aantallen lokalen is het volgens de rector nog net te doen. “Maar het klimaat in de lokalen is bijvoorbeeld niet ideaal; te warm in de zomer en te koud in de winter. Er moet wel iets gebeuren, want het gebouw is verouderd. Het voldoet niet aan de eisen voor een fysieke ruimte waar we kwalitatief goed onderwijs kunnen geven.” De school is in gesprek met de gemeente over een nieuw gebouw elders. “Waar we terechtkomen, hangt af van de mogelijkheden. Het is in elk geval jammer dat we weer terug bij af zijn.”

 

|Doorsturen