Nieuws

Nominaties Social Innovation Award 2017 bekend

Door Peter van Oirschot

Jostijn Ligtvoet

TILBURG - E-waste race, TilburgsAns, Bossche Bond, Springplank 040 en Bella Mosa zijn de vijf initiatieven die genomineerd zijn voor de Social Innovation Award 2017.

De genomineerde initiatieven krijgen de gelegenheid om op vrijdag 29 september, tijdens Dear Future, hun initiatief voor het publiek te pitchen. Op deze dag worden ook de juryprijs en de publieksprijs uitgereikt. Bovendien zal Ynzo van Zanten van Tony's Chocolonely spreken tijdens de uitreiking van de Social Innovation Award 2017. De award wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Dear Future vindt van 23 tot en met 29 september plaats in de Spoorzone en het centrum van Tilburg.

E-waste race

De E-waste race is opgericht om aandacht te vragen voor onze groeiende consumptie van elektronica en het hiermee samenhangende probleem van grondstofuitputting en e-waste. De initiatiefnemers organiseren een wedstrijd voor tien scholen uit een stad of regio en bevorderen daarmee de bewustwording in de wijk.

TilburgsAns

Dit kunstproject bestaat uit een lettertype dat gebaseerd is op het karakter van de stad Tilburg, met daarnaast pictogrammen van kenmerkende Tilburgse locaties, personen, evenementen en woorden. De letters en picotgrammen zijn gratis te downloaden en te gebruiken door iedereen die dat wil. Daarmee zorgt TilburgsAns voor verbinding: mensen gaan er zelf mee aan de slag.

Bossche Bond

De Bossche Bond is een unieke manier om professionals in 's-Hertogenbosch die met financieel kwetsbare bewoners te maken hebben, meer speelruimte te geven. Er bleek behoefte aan snel en vrij besteedbaar geld om in complexe en acute situaties effectief maatwerk te kunnen leveren.

Springplank 040

Springplank 040 is een Eindhovens initiatief om mensen zonder werk en woning hun leven zo snel mogelijk weer op de rit te laten krijgen. De aanpak is radicaal anders dan die van de traditionele hulpverlening. Springplank 040 stelt niet de zorg of hulpverlening centraal, maar werk. Een betaalde baan, als tool om mensen weer de regie te laten nemen over hun eigen leven.

Bella Mosa

Net als in veel andere oude Europese steden is de verkeerscongestie een probleem in Bologna, Italië. Hier startte het Britse bedrijf Better Points, samen met het lokale openbaarvervoerbedrijf SRM, een project gericht op het reduceren van het gebruik van motorvoertuigen en het bevorderen van verkeer te voet, per fiets, autodelen en het gebruik van openbaar vervoer.

Dit jaar hebben twintig initiatieven zich voor de Social Innovation Award aangemeld. De meeste komen uit Brabant, maar ook de Randstad is vertegenwoordigd en er is een internationale inzending (Bella Mosa). Winnaars van de award vormen samen de Social Innovation Award Academy. Zij komen regelmatig bijeen om de ontwikkelingen in hun innovatie te bespreken. Ook onderzoeken ze op welke manier Social Innovation versterkt kan worden.

De ingezonden initiatieven worden beoordeeld op hun innovatie en creativiteit. Voor welk probleem is een oplossing gevonden, welke partijen zijn erbij betrokken en wat is de impact van het initiatief op de samenleving? Ook naar de zakelijke kant wordt gekeken: hoe ziet het verdienmodel eruit, hoe zit het met de continuïteit, wat zijn de mogelijkheden voor opschaling?

Van zaterdag 23 tot en met vrijdag 29 september vindt de eerste editie van Dear Future, plaats, een showcase festival over de toekomst. Dear Future, strijkt neer in de Tilburgse Spoorzone en op andere locaties in het centrum van Tilburg. Festival, conferentie en expo komen hier samen. Ook wordt de Social Innovation Award uitgereikt. De hoofdlijnen van Dear Future, bestaan uit de thema's identity, food, living, health, movement en leisure. Bezoekers kunnen zich laten inspireren door het festival of zelf actief meedoen met verschillende programmaonderdelen. Met een breed programma aan talks en colleges, meet-ups, experimenten, expo's, cultuur en feest kan iedereen zijn draai vinden. Met dit evenement wil Tilburg sociale vernieuwers uit heel Europa aantrekken en Tilburg op de kaart zetten als city of Social Innovation. Het evenement is geïnitieerd door gemeente Tilburg, Citymarketing Tilburg en de European Social Innovation Week.

Stem op je favoriet via www.dear-future.nl/award

|Doorsturen