Nieuws

Obesitas Centrum ETZ brengt magazine 'Maatje!' uit

Door Petra Jansen van Tilburgse Koerier

TILBURG - Het Obesitas Centrum van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg wil het negatieve taboe omtrent zwaarlijvigheid doorbreken met 'Maatje!', een magazine vol ervaringsverhalen van patiënten.

FOTO: ETZ Fotografie & Film

In Nederland groeit het aantal mensen met extreem overgewicht (obesitas) nog steeds. Obesitas is een niet gemakkelijk te verhelpen ziekte. Patiënten hebben naast fysieke vaak ook emotionele klachten. In het nieuwe blad 'Maatje!' wordt ook uitleg gegeven over de zorgverlening in het ETZ. Bovendien geven meerdere zorgverleners nuttige tips.

Onderwerpen
In magazine 'Maatje!' komen diverse onderwerpen aan bod. Zo kijken drie ex-obesitaspatiënten terug op de periode voor en na de maagverkleining, de operatie ter behandeling van extreem overgewicht. Daarnaast staan in dit tijdschrift verhalen van ‘maatjes’ die samen deze operatie ondergingen. Zoals Niels en Linda, een koppel dat samen zeventig kilo verloor. Of vriendinnen Danique en Margit die vanuit de kappersstoel erachter kwamen dat ze met hetzelfde behandeltraject bezig waren. En moeder Jelica, die net als haar twee dochters Amila en Amela, koos voor een maagverkleining. De kinderwens van Cindy ging vier jaar na haar operatie in vervulling. “Een maagverkleining is geen makkelijke oplossing. Het is hard werken. Maar je hoeft het niet alleen te doen”, zegt chirurg Ingrid Martijnse."Ons team bestaat niet alleen uit een chirurg, maar ook de internist, diëtist, verpleegkundig specialist, psycholoog en fysiotherapeut zijn nauw betrokken bij de behandeling. We volgen elke patiënt vanaf screening tot vijf jaar na de operatie.”

Ins en outs
In 'Maatje!' staan alle ins en outs, van het eerste gesprek bij de specialist tot het nazorgtraject bij fysiotherapeut, diëtist en psycholoog. Onder begeleiding van deze professionele maatjes verandert er veel na de operatie. Niet alleen met het lichaam, maar ook het eetpatroon, levensstijl, enzovoort. Wat dit betekent en hoe patiënten ermee kunnen gaan, staat allemaal in het magazine.

Oplage
Tijdschrift 'Maatje!' wordt in een oplage van 1.500 exemplaren verspreid bij alle huisartsen in Midden-Brabant en uitgedeeld aan patiënten die onder behandeling zijn in het Obesitas Centrum. Daarnaast staat het magazine op de website van het ziekenhuis, www.etz.nl/maatje.

|Doorsturen