Nieuws

Ontwikkeling van de Brabantse natuur

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Eind november verschijnt het boek 'Natuurgebieden in Noord-Brabant. Ontstaan, Ontginning en Natuurontwikkeling'.

Het boek is door dertig specialisten geschreven onder redactie van Jan van der Straaten, Willem van Kruijsbergen, Ernst-Jan van Haaften en Jac Hendriks. Het is een omvangrijk werk geworden van 496 pagina's, met meer dan 1000 afbeeldingen, volledig in kleur, met harde band, linnen rug, genaaid gebonden op een formaat van 240x320 mm.

Over Noord-Brabantse natuurgebieden is in de loop der tijd aardig wat verschenen. Dit is echter de eerste keer dat er van zo'n groot gebied als de provincie Noord-Brabant is nagegaan, wat het resultaat van de recente natuurontwikkeling is geweest. Van de belangrijkste natuurgebieden in Noord-Brabant wordt verteld hoe ze zijn ontstaan, welke ontginningen er hebben plaatsgevonden en in welke mate natuurontwikkeling de biodiversiteit van die gebieden heeft beïnvloed. De huidige stand van zaken wordt weergegeven, maar er is in dit boek ook veel aandacht besteed aan de vraag wat natuurontwikkeling ons de laatste tijd heeft gebracht.

Het laatste hoofdstuk gaat over de geschiedenis van de natuurbescherming in Noord-Brabant. In Noord-Brabant heeft natuur de laatste tijd prominent op de politieke agenda gestaan en Brabant steekt daarmee zonder meer gunstig af bij veel andere provincies. Dit boek is voor elke natuurliefhebber een prachtig overzicht over het wel en wee van de Noord-Brabantse natuurgebieden.

Het eerste exemplaar wordt op 24 november overhandigd aan de Commissaris van de Koning in het Natuurmuseum in Tilburg. Het boek wordt uitgegeven door Pictures Publishers, Woudrichem en de Ecologische Kring Midden-Brabant. Het boek kost € 34,95 (tot eind december, daarna € 39,95).

Kijk voor meer informatie op www.picturespublishers.nl/product/natuurgebieden-in-noord-brabant

|Doorsturen