Nieuws

Op stap met boswachter tijdens Dag van het Landschap


HAAREN - Op tweede paasdag, maandag 22 april, vieren Brabants Landschap en IVN het voorjaar met de Dag van het Landschap.

Dit jaar staan de Brabantse zandpaden centraal. Niet alleen de mens is van zandpaden afhankelijk (geweest), ook vele dier- en plantensoorten floreren bij de aanwezigheid van de zandpaden en -paadjes in onze natuurgebieden. Tijdens de Dag van het Landschap nemen de gidsen u mee naar de natuurgebieden en hoort u van alles over de biodiversiteit en de historie van zandpaden. Ondertussen geniet u ook van het prachtige voorjaarslandschap dat aan u voorbij trekt. Na of voor de wandeling kunt u een kijkje nemen in en rondom één van de infopunten van Brabants Landschap of lekker vertoeven bij één van de uitspanningen.

Startlocaties

In deze omgeving kunt u op meerdere locaties meewandelen met de gidsen van Brabants Landschap en IVN. Op Landgoed Nemerlaer valt in het voorjaar al een hoop te beleven. Boomklevers die over de dikke eiken en beuken schuifelen, een ijsvogel die over het beekje de Nemer vliegt en het voorjaarsgevoel wordt helemaal compleet gemaakt met de vele rondfladderende vlinders.

Ook op Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel is van alles te beleven op Tweede Paasdag. Verspreid over het landgoed lopen eeuwenoude dijkjes die de bewoners beschermden tegen het wassende water. Nu zijn het lommerrijke wandelpaden, ideaal voor de das om zijn burcht uit te graven. Op deze locatie wordt ook een bijzondere VroegeVogelsloop georganiseerd.

Praktisch

Op www.dagvanhetlandschap is alle informatie over de 14 startlocaties in heel Brabant te vinden.

De excursies starten om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. De wandelingen duren anderhalf uur en zijn leuk voor jong en oud. Om 12.00 uur is ook een kort wandelrondje met de boswachter mogelijk.

Deelname aan de wandelingen is gratis en reserveren is niet nodig. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen niet mee.

Adressen en parkeren: Natuurpoort Nemerlaer: Pannekoekenhuis Belveren, Oisterwijksedreef 4 in Haaren. Buitenlokaal Landgoed Haanwijk, Haanwijk 4a. Parkeren in het weiland tegenover ’t Haantje.

Zelf op pad

Liever zelf op pad zonder gids? Dat kan met ‘Vossenstreken’, de avontuurlijke wandelapp voor kleine én grote avonturiers. Op Landgoed Nemerlaer en Landgoed Haanwijk kunt u uit verschillende routes kiezen. Kijk hiervoor op www.vossenstrekenapp.com

|Doorsturen

Tilburg in Beeld