Nieuws

Opening en open dag Ons Koningsoord

Door Peter van Oirschot

BERKEL-ENSCHOT - Het voormalig kloostercomplex Ons Koningsoord in Berkel- Enschot is volledig gerestaureerd en gemoderniseerd.

Op 30 september verricht commissaris van de koning Wim van de Donk de openingshandeling voor Ons Koningsoord. Op zondag 1 oktober kan iedereen met eigen ogen zien hoe het klooster, met behoud van de monumentale elementen, is omgevormd tot een prachtig multifunctioneel centrum. Ons Koningsoord houdt dan open dag, die duurt van 11.00 tot 17.00 uur.

Er zijn allerlei leuke activiteiten in de verschillende ruimten, waaronder de Kunstroute Berkel-Enschot. De bibliotheek laat de mogelijkheden zien van technologische snufjes zoals het Green Screen en de VR-bril. De Schalm organiseert diverse activiteiten en Factorium geeft voorstellingen. Verder zijn kinderdagverblijf Koningswereld, de stadswinkel en een van de appartementen te bezichtigen.

Ons Koningsoord biedt plaats aan cultureel centrum De Schalm, de Bibliotheek Midden-Brabant, de stadswinkel van de gemeente Tilburg, kinderdagverblijf Koningswereld, brasserie Hemels, diverse multifunctionele ruimtes en appartementen voor starters en 55-plussers. De abdij met nevenruimtes is in de periode 1933-1937 gebouwd in neogotische stijl. Deze bouwwijze werd gekenmerkt door het gebruik van rijke versieringen, verschillende soorten baksteen, spitsboogvormige ramen, glas-in-lood, gebruik van steunberen en kruisribgewelven. Sinds 2001 staat het gebouw op de Rijksmonumentenlijst. De zusters die in het klooster woonden - de Trappistinnen - zijn in 2007 verhuisd naar de omgeving van Arnhem. De afgelopen jaren is het complex omgevormd tot multifunctioneel centrum in het toekomstig nieuwe dorpshart van Berkel-Enschot.

Route
Het adres is Trappistinnentuin 77 in Berkel-Enschot. Fietsers en voetgangers nemen vanaf winkelcentrum Eikenbosch de nieuwe Kapittellaan naar Ons Koningsoord. Reizigers met het openbaar vervoer pakken op station Tilburg stadsbus 9 richting Udenhout, en stappen uit bij halte Eisenhowerweg Berkel-Enschot. Auto's komen bij de parkeerplaats van Ons Koningsoord via de Raadhuisstraat (voor het spoor linksaf).

Bekijk het volledige programma via de speciale app: www.openingonskoningsoord.nl

|Doorsturen