Nieuws

Opening van het Academisch Jaar

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Het thema van de Opening van het Academisch Jaar 2017-2018, tevens 90e lustrumjaar van Tilburg University, is 'Taking Responsibility in a Connected World'.

Spekers zijn hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Tilburg School of Social & Behavioral Sciences, prof. dr. Margriet M. Sitskoorn en de voorzitter van het College van Bestuur, dr. Koen M. Becking. De ceremonie vindt plaats op maandag 4 september in de aula van de universiteit aan de Warandelaan.

Margriet Sitskoorn betoogt in haar speech 'Van Homo Sapiens naar Homo Sapiens Verus' dat de Homo sapiens zijn bestaansrecht aan het verliezen is. De Homo sapiens richt zich teveel op zichzelf, zijn eigenbelang en op de korte termijn. De huidige maatschappij vraagt om een mens die óók aan de ander denkt, die samenwerking centraal stelt, flexibel is en het langetermijnbelang voor ogen heeft. Een Homo Sapiens Verus, een waarachtig wijze mens, is iemand die met beide benen op de grond en in verbinding met de maatschappij staat en zijn verantwoordelijkheid neemt voor verleden, heden en toekomst. Valt dit soort verantwoordelijkheidsbesef te leren? Hoe kunnen we onze hersenen hierin ontwikkelen?

Koen Becking zal ingaan op de vraag welke verantwoordelijkheid de universiteit als kennisinstelling heeft in tijden van talrijke meningen en nepnieuws. Hij zal stil staan bij het lustrumjaar. Tilburg University viert dit jaar haar 90e verjaardag met tal van activiteiten, die de verbinding tussen universiteit en samenleving illustreren.

De BESI Award (Best Entrepreneurial Student Initiative) voor een zich onderscheidende student in ondernemerschap zal worden uitgereikt aan jonge alumni die recentelijk een elevator pitch hebben gewonnen.

|Doorsturen