Nieuws

Oudste deelnemer Leyetocht komt uit Tilburg

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Gerard van de Put (92) is wellicht de oudste deelnemer aan de Leyetocht en hij komt uit Tilburg.

Hij fietst komende zondag 20 augustus met de veertigste Leyetocht de route over 100 km op een fiets zonder ondersteuning. Ooit begonnen met het fietsen van de Leyetocht met vrouw en drie kinderen over ruim 30 km koos de familie naarmate de leeftijd steeg voor een langere afstand. Nu doet hij met zijn dochter Petra van Berkel¿Van de Put als grootste fan de 100 km. Zij starten dit jaar in Riel, waar een extra start- en finishpunt van de Leyetocht voor alleen 100 en 150 km is gevestigd bij eetcafé Den Overkant.

Wat het leuke aan fietsen is weet de krasse fietser perfect te omschrijven. "Je ziet verschrikkelijk veel en je kunt altijd afstappen als je wilt. Leuke huizen bekijken, dieren in de wei bewonderen of genieten van bomen gevormd door de jarenlange invloed van de natuur. Dat moet je leren om te zien."

Zijn vader had een fietsenzaak aan de Besterd in Tilburg. Die nam hij over na eerst de Mulo te hebben gedaan. "Ik had beter de ambachtsschool kunnen volgen. Ben op mijn 15de in de zaak van mijn vader gaan helpen. Later nam ik de rijwielzaak over en ben net voor mijn 65ste gestopt. Dus een halve eeuw fietsenmaker geweest en gedurende die tijd fietsten wij met ons gezin overal naar toe. Een paar jaar later is helaas mijn vrouw gestorven."

Gerard van de Put vertelt: "De kinderen waren 11, 13 en 15 jaar toen we voor het eerst de Leyetocht deden. Vanuit Tilburg naar Helvoirt, dan de route van 30 km en weer terug naar Tilburg. Toch goed voor 70 km. Tegen het einde van de rit vroeg mijn jongste dochter Bianca altijd: Zullen we nog een sprintje trekken? En dan gingen we op de pedalen staan." Van de 39 edities Leyetocht denkt de fanatieke fietser met gemiddeld 3000 km per jaar op de teller, dat hij zeker 36 keer aan het vertrek stond bij de Leyetocht.

De vertrektijden in Riel voor de 100 en 150 km zijn zondag tussen 08.00 en 09.00 uur. In Helvoirt kunnen de deelnemers kiezen uit de afstanden 25, 39, 50, 75, 100, 150 km. Vertrektijden en meer informatie staan op website www.leyetocht.nl Voor zaterdag 19 augustus staat een mountainbiketocht op het programma met afstanden van 30, 40, 50, 75 km. Het vertrek in Helvoirt is beide dagen bij het multifunctionele centrum HelvoirThuis.

|Doorsturen