Nieuws

Bij de Vriendschapsbank is alles mogelijk

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Naast de vele Social Sofa's kennen we in Tilburg sinds drie jaar ook een Vriendschapsbank. Geen zitmeubel maar een initiatief om zoveel mogelijk 50-plussers met elkaar te verbinden.

Door Theo van Etten

Door middel van activiteiten, workshops, themacafés en inloopochtenden krijgt deze verbinding vorm. En met bijna 400 deelnemers is de Vriendschapsbank een succes. Voorwaarde om mee te doen is dat je ouder bent dan 50 en bereid én in staat bent om actief deel te nemen. "Dat wil overigens niet zeggen dat je overal vooraan moet staan", legt Annemarie Vermeulen, coördinator van de Vriendschapsbank, uit.

Van wandelen, fietsen, kaarten en koken, tot excursies, bioscoop-, museum- en theaterbezoek. Waar je bij veel organisaties kiest uit een (beperkt) aanbod, is bij de Vriendschapsbank in beginsel alles mogelijk. Het is alleen een kwestie van organiseren. Volgens Annemarie zijn er zo al veel vriendengroepjes ontstaan: "Het zijn echt niet alleen eenzame mensen die hier komen. Veel deelnemers hebben zelfs een groot sociaal netwerk, maar kunnen niemand vinden die een bepaalde interesse deelt. En 'stoffig' is het hier zeker niet, ondanks de minimum leeftijd van 50 jaar."

Elke dinsdag is het inloopochtend op één van de drie locaties in Tilburg. Hier komen mensen kennis maken, afspreken of een kopje koffie drinken. "Gewoon voor de gezelligheid en omdat ik dan thuis niet in de weg loop", grapt Henk, een vaste bezoeker. Ook Thea komt hier graag: "Ik word hier als gelijkwaardig behandeld en dat vind ik juist zo fijn aan de Vriendschapsbank." Angeliek kon ondanks een druk sociaal leven niemand vinden om mee te scrabblen: "Toen heb ik me aangemeld bij de Vriendschapsbank en nu spelen we elke twee weken. Bij de Kennismakerij in de Spoorzone, ook dat regelen we allemaal zelf"

Naast sociale activiteiten worden er ook serieuze zaken aangepakt, zoals assertiviteitstrainingen, een workshop 'Decemberblues' of omgaan met Facebook. "Het centrale doel is altijd: mensen betrekken en met elkaar verbinden", aldus Annemarie. "Als ze hier iets gemeenschappelijks vinden, komt de positieve energie vanzelf."

Wilt u een inloopochtend bezoeken? Neem dan contact op met Annemarie Vermeulen, tel. 013—5421664 of e-mail annemarievermeulen@contourdetwern.nl

|Doorsturen