Nieuws

Boekgedichten van Paul Verlaine


TILBURG - 2016 is het 'Jaar van het Boek' en daaraan moest volgens Peter IJsenbrant ook Tilburg een blijvende bijdrage leveren. En hij wist ook hoe. Al vele jaren geleden las hij de dertien 'biblio-sonnetten' van de Franse dichter Paul Verlaine, gedichten die allemaal over de liefde voor het boek gaan. Veel van Verlaine is in het Nederlands vertaald, maar niet deze boeksonnetten. Daarom nodigde IJsenbrant de Tilburgse vertaler Martin Hulsenboom uit om deze klus te klaren, en Ed Schilders vond hij bereid om een hoofdstuk te schrijven over het ontstaan en de latere wederwaardigheden van de gedichten. Zelf tekende IJsenbrant voor een biografische portret van Verlaine gedurende diens laatste levensmaanden, de maanden waarin hij de sonnetten schreef.

Verlaine's sonnetten zijn stuk voor stuk een doorkijkje naar de wereld van de fervente boekenliefde. De verzamelaar, de liefhebber van fraaie boekbanden, de boekenstalletjes aan de Seine, Verlaine beschrijft ze op een ongeëvenaarde eigenzinnige wijze. Met als toppunt misschien het gedicht over een kolonel die op het slagveld zijn bundel met gedichten van Horatius doorzeeft met kogels om te voorkomen dat de vijand ermee aan de haal gaat.

Het geheel werd een boek als een drieluik ¿ biografie, poëzie, boekgeschiedenis ¿ dat vanaf deze week in de boekhandel ligt, Biblio-sonnetten, rijk geïllustreerd, en fraai vormgegeven door Tilburger Sander Neijnens. Ook de productie is een puur Tilburgse aangelegenheid met steun van de stichtingen Cultureel Brabant en dr. P.J. Cools msc, Boekenschop, en tientallen Tilburgse intekenaren.

Biblio-sonnetten

Paul Verlaine

Uit het Frans vertaald door Martin Hulsenboom.

Met een biografische schets door Peter IJsenbrant en een bibliografische reconstructie door Ed Schilders.

Verschijningsdatum: 5 december 2016

Uitgever: Stichting Cultureel Brabant

ISBN: 978-90-822545-2-5

Uitvoering: Harde kaft, 120 Pagina's, 15 x 24 cm staand, geïllustreerd en geheel in kleur. Winkelprijs: ¿ 29,00. Biblio-sonnetten is o.a. te koop in de Tilburgse boekhandels.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld