In Beeld

BOS verandert van seizoen in Natuurmuseum Brabant

Door Caroline van de Oetelaar

TILBURG - Het wordt winter in Natuurmuseum Brabant. Op de eerste dag van de herfst opende het museum een eigen experience voor 4 tot 8 jarigen: BOS (Beleef Ontdek Samen).

Deze zaal heeft alles te maken met de vier seizoenen. Het herfstBOS verandert in een winterBOS. Wie genoten heeft van de herfstige opdrachten, kan vanaf 13 december terecht in een prachtig winterse zaal. Alle opdrachten zijn nieuw en hebben met de winter te maken: roodborstjes, vleermuizen, winterslaap, ziektekiemen en winters licht. De projectie is sfeervol en er is sneeuw. En wie de zaal nog niet kent: u heeft tot medio maart de tijd voor de winterse sferen. O ja, BOS is Beleef Ontdek Samen, dus extra leuk als (groot)ouders meekomen!

 

Magisch, innovatief en uitdagend BOS lijkt op een realistisch sprookje bij het binnenstappen: een spannend bos dat toch knus is. Er gebeurt van alles: de sneeuw smelt bij de voeten en de bezoeker ziet sneeuwvlokken en vogels voorbijkomen. Net als in het gewone bos valt er in deze tentoonstelling veel te leren over de natuur, maar hier zijn er technische hoogstandjes in gestopt. De projectievloer bijvoorbeeld, waar kinderen het landschap kunnen beïnvloeden door hun hele lijf te bewegen. Ook in de winter zit de projectievloer vol verrassingen en verandert continu. Door een 'slimme' tak als sleutel te gebruiken openen bezoekers kastjes met opdrachten, verzamelen ze dieren en objecten uit het seizoen en laten ze een virtuele museumboom groeien. Je kunt er ook in een konijnenhol kruipen, zingen als een roodborstje of ontdekken hoe zwaar een egeltje is voor en na zijn winterslaap. Een feest voor alle zintuigen.

Met BOS heeft het museum nu ook een ontdek- en onderzoekszaal voor de jongere bezoekers. Een 'experience', omdat het zoveel meer is dan een tentoonstelling. Het accent in BOS ligt op de zintuigen en de nieuwsgierigheid. Kinderen worden gestimuleerd om zelf onderzoek te doen, oplossingen te vinden en nieuwe kennis op te doen. En het is nog erg leuk ook.

 

Natuurmuseum Brabant is te vinden aan de Spoorlaan 434 in Tilburg. De openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties ook op maandag geopend. Kijk voor alle actuele openingstijden op website www.natuurmuseumbrabant.nl

|Doorsturen

Tilburg in Beeld