Nieuws

Column: Alles flex?

Door Petra Jansen

Ik heb ooit gewerkt voor een bedrijf met een kantoortuin vol flexibele werkplekken. Ik kan u vertellen: dat was geen pretje. Het lijkt zo mooi, zo'n grote, open ruimte waar iedereen elkaar kan zien en benaderen. Dat bevordert vast de samenwerking en de productiviteit. En je werkt ook nog eens samen met collega's waar je anders nooit naast was gaan zitten. Vergeet het maar, het levert alleen maar stress op.

Het feit dat iemand je al van een kilometer afstand ziet zitten, geeft bijvoorbeeld extra aanleiding om aan je bureau te komen zeiken. Ik werd bovendien gek van alle rinkelende telefoons en kletsende mensen om me heen. Ik werd zelfs afgeleid door collega's die aan de andere kant van die balzaal de wc's in- en uitliepen. En dan heb ik het nog niet gehad over de in het midden gesitueerde open kantine, die zo rond een uur of 11 de geur van afgebakken broodjes door het hele bedrijf verspreidde. Niet echt bevorderlijk voor je concentratie.

Dan de flexplekken zelf. Uit alles bleek dat mijn collega's helemaal niet zo gelukkig waren met die wisselende zitplaatsen. Stiekem sjouwden ze namelijk spulletjes van huis mee die voorheen op dat vertrouwde bureau hadden gestaan: een plantje, foto's van de kinderen, eigen theezakjes. Ik kwam ooit eens een kantoortje binnen dat zogenaamd een flexibele plek was. Maar er hing wel een stuk papier aan de bureaustoel waarop in koeienletters stond 'NIET VERSTELLEN!!!'.

Intussen is uit onderzoek ook gebleken dat die flexibele plekken helemaal niet zo gezond zijn voor werknemers. En toch kiest de Gemeente Tilburg straks in haar gerenoveerde stadskantoren voor dat nieuwe werken (nou ja, inmiddels is het dus oud en achterhaald). En dat kost ook nog 7,8 miljoen euro.

Alles flex? Nou liever niet.

 

Petra Jansen

 

|Doorsturen