Nieuws

Column: Multitasken

Door Petra Jansen

'Multitasken is een illusie', las ik pas ergens. Een waarheid als een koe. Toch kan ik stiekem jaloers zijn op mensen die allerlei dingen tegelijk kunnen, en ogenschijnlijk ook nog allemaal even goed. Zo verbaas ik mij dagelijks over wat de gemiddelde fietser allemaal kan naast het besturen van zijn rijwiel: bijvoorbeeld een appje versturen met een hand waarin ook nog een bos bloemen is geklemd, en ondertussen ook nog een extra persoon vervoeren op een gammele bagagedrager. Ik vond het deze week al een uitdaging om in de spits dwars door het centrum van Tilburg te fietsen met één hand aan het stuur en in de andere een doos gebak. En die kwam ook nog aan als taart en niet als pudding, hoera!

Dus het verbod op niet-handsfree bellen op de fiets mag van mij gisteren nog ingevoerd worden. Appen, Googelen, Facebooken, en bellen op de fiets met je telefoon aan je oor kan je straks een flinke boete opleveren. Uit onderzoek is gebleken dat met name het bedienen van het aanraakscherm van de smartphone gevaarlijke situaties oplevert. Bellen mag in de toekomst alleen nog handsfree met oordopjes in. Vergroot dat de veiligheid in het verkeer? Hooguit een beetje.

Het is namelijk onmogelijk om meerdere dingen tegelijkertijd met volledige aandacht te doen. En deelnemen aan het verkeer vereist altijd een concentratie van 100%. Die heb je natuurlijk niet als je op de fiets je klasgenootje zit te appen, maar ook niet als je met je oordopjes in belt met je moeder. Geldt ook voor handsfree bellen in de auto trouwens.

Wie op de fiets en in de auto met iets anders bezig is dan het verkeer, vergroot het gevaar op een ongeluk. Dat, en het toenemende aantal verkeersslachtoffers, lijkt mij voldoende reden om het gebruik van smartphones in het verkeer helemaal te verbieden.

 

Petra Jansen

 

|Doorsturen

Tilburg in Beeld