Nieuws

Column: Place to bieb

Door Petra Jansen

Met een bekende zat ik op een zaterdagmiddag in de bibliotheek Koningsplein. We observeerden de bezoekers om ons heen. Alle tafeltjes in het leescafé waren bezet. Links van ons kreeg iemand Nederlandse les zo te horen. Tegenover ons zat een gezin, net uitgewinkeld, met twee kinderen aan een broodje. En aan de grote leestafel zat de gebruikelijke groep senioren samen het nieuws uit de kranten door te nemen. Een mooie doorsnee van de samenleving bij elkaar.

En dan te bedenken dat een jaar of tien geleden nog de gedachte heerste dat de bibliotheek had afgedaan. De grootste boekenkast van Tilburg, maar verder vooral saai en suf. We zouden met zijn allen digitaal gaan lezen, dus waar had je in de toekomst nou nog een bibliotheek voor nodig, behalve om als overheid je subsidie aan te spenderen?

Maar zie, de bibliotheek heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. De duizenden papieren boeken zijn er -naast digitale varianten - nog steeds, maar de bieb is nu ook een prettige plek om te lezen, een cursus te volgen of een interessante lezing bij te wonen. Kortom, om kennis te delen. Hoopgevend is dat vooral de jeugd de bibliotheek weer hip schijnt te vinden en volop (papieren!) boeken leent. Ook de dorpen en wijken in Midden-Brabant krijgen binnenkort minibiebjes in wijkcentra en scholen, onder de naam Places to bieb.

De bibliotheek komt dus naar je toe deze zomer. Nou ja, als je in zo'n dorp of wijk woont dan. Want de 'grote bieb' aan het Koningsplein wordt volgend jaar juist weggeplukt uit het gemakkelijk bereikbare stadscentrum en neergezet in de Spoorzone, zonder dat daar ook maar één goede reden voor is. Weg winkelend publiek, weg marktbezoekers. Zo wordt het voor mij toch wat minder de Place to bieb.

 

Petra Jansen

 

 

 

 

|Doorsturen