Nieuws

Column: Rotcenten

Door 013 Poppodium

Je bent jong en je wilt wat: een scooter, hippe kleding, of de nieuwste iPhone. Je bijbaantje als vakkenvuller in de supermarkt is niet genoeg om je dure levensstijl te bekostigen. En bij je ouders hoef je ook niet aan te komen. Gelukkig is er een weg naar snel geld: een overval. Je jaagt misschien hier en daar wat schrik aan als je zwaaiend met een pistool in een snackbar of rijtjeswoning staat. Maar daar komen mensen wel weer overheen, toch?

Onlangs werden twee jongens van 14 en 17 jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf vanwege twee overvallen die ze pleegden op stadsbussen in Tilburg. Het was de aanleiding om contant geld uit de bussen te weren, zo vernamen ook deze twee jeugdige criminelen uit de media. Dus probeerden ze daarna een tankstation te beroven.

In de Tilburgse stadsbussen zullen overvallers zich dus niet snel meer vertonen. Bij winkels valt echter nog best wat te halen, getuige de geslaagde overvallen van de afgelopen tijd bij onder meer Jumbo, Kruidvat en enkele cafetaria's in Tilburg. Een nog grotere kans op geld is er bij een woningoverval, zeker nu de lage spaarrente mensen verleidt om die oude sok weer voor de dag te halen. En ook de plofkraak is hip: één flinke knal en de buit is binnen.

Ik weet best dat, landelijk gezien, de criminaliteit al jaren daalt. En dat we ons dus veiliger zouden moeten voelen. Maar de nietsontziendheid van deze criminelen maakt juist dat het niet veiliger voelt. Het aantal overvallen neemt af, de impact neemt toe. Een plofkraak in Kerkdriel verwondde deze week een winkeleigenaar, zorgde voor brand in twee winkelpanden en maakte twee gezinnen dakloos. En dat allemaal voor die paar rotcenten.

 

Petra Jansen

|Doorsturen

Tilburg in Beeld