Nieuws

'Peace and Jam' om bevrijding van Tilburg te herdenken

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Een aantal betrokken Tilburgers heeft besloten de bevrijding van Tilburg op 27 oktober nieuw leven in te blazen met een hernieuwde herdenking en viering.

Deze herdenking vindt die dag plaats van 18.45 tot 19.15 uur in het vrijheidspark naast het Factorium. Daarna worden de aanwezigen uitgenodigd om in het Factorium de vrijheid te vieren en de première van een speciale editie van de Tilburgse bevrijdingsfilm te kijken. Om 21.00 uur verhuist het feest naar de Stadhuisstraat, waar voor het eerst een nieuwe bevrijdingsavond zal worden gevierd met live muziek van o.a. Schotse Bagpipers.

De nieuwe viering gaat Peace and Jam heten. De naam is afgeleid van de uitroep 'Piece and jam'. Dat antwoordden in oktober 1944 de bevrijdende troepen, toen de Tilburgers vroegen waar ze de bevrijders een plezier mee konden doen. De korpskeukens waren blijkbaar van een dergelijke kwaliteit, dat een snee witbrood (a piece of bread) met de beroemde Hollandse jam op een gebakje leek. Vandaar de ietwat verbasterde en geadopteerde naam van de herdenking en de organisatie in oprichting: Peace and Jam, Vrede en Muziek maken.

Op 4 mei 2017 ontmoette de Schot en ontwerper van de Tilburg Tartan Alastair Gillespie, de familie Van Beurden bij de herdenking op de nieuwe locatie in het Vrijheidspark. Jan van Beurden was ter ore gekomen dat de herdenking van de Tilburgse bevrijding op 27 oktober nagenoeg zou worden afgeschaft, dus besloten de Tilburgers Jan en zoon Piet van Beurden om met Alastair Gillespie te kijken wat ze hier mee konden doen. Er werden belletjes gepleegd en gesprekken gevoerd. De uiteindelijke conclusie was om het toch maar zelf te organiseren.

Bij de herdenkingsavond nieuwe stijl zijn bekende, maar ook nieuwe gezichten betrokken. Kinderen van OBS Pantha Rei en basisschool De Stappen dragen gedichten voor. Er is toepasselijke muziek. Theatermaker Roel Kox sloot aan om de viering een culturele lading te geven en de Stadhuisstraat in persoon van Alex Schneider ontfermde zich over een heuse feest- avond. Ollies tekende voor de vormgeving, filmmaakster Kiki Henger maakt een nieuwe edit van de bevrijdingsfilm, Clubwheels en Corina Aalberts zorgen voor oude voertuigen en re-enacters uit de oorlogsperiode om de sfeer van toen levend te houden en Factorium opent haar deuren voor de feestelijkheden. Een bijzondere nieuwe herdenking en breed gedragen viering van de bevrijding van Tilburg is het resultaat.

Meer informatie is te vinden op facebook of via www.peaceandjam.nl

|Doorsturen