Nieuws

Pete Wu geeft Chinese Nederlanders herkenning

Door Joost de Beer

TILBURG - Ongeveer een maand geleden kwam zijn boek uit. De Bananengeneratie (wit van binnen, geel van buiten) van Pete Wu, de Tilburgse schrijver met Chinese roots, ging vervolgens in rap tempo heel Nederland door.

Willemieke Kars

DOOR SILVESTER KLAASMAN

In het boek gaat Wu in gesprek met tweede generatie Chinese Nederlanders, mensen die via hun ouders in Nederland terecht zijn gekomen. Het boek behandelt onderwerpen als generatiekloven, discriminatie en je zelf mogen zijn. “De grootste drukte is nu voorbij”, vertelt Wu. “Het was een mooie ervaring om te zien dat het onderwerp waarover ik schrijf zo breed werd uitgemeten in de media. Juist omdat mensen van Chinese komaf niet zo vaak in de media verschijnen.

 

In dat opzicht heeft het boek al veel werk gedaan. Wu kon achtereenvolgens aanschuiven bij Pauw, NPO Radio 1 en VPRO boeken. Ook werd hij geïnterviewd door OneWorld. Zijn verhaal bereikte zelfs de website van de Chinese krant South China Morning Post.

Niet gewend

Wat was het hoogtepunt van al die aandacht? “Pauw was een hele belevenis natuurlijk maar het leukste vond ik het eerste grote event na de boekpresentatie. Daar kwamen zo’n 160 mensen. Ik moest opeens met een heleboel mensen praten die ik niet kende, die me vertelden wat het boek voor ze betekende. Ik moest ineens boeken gaan signeren. Dat is heel logisch natuurlijk maar je bent het niet gewend. Dus het was leuk dat mee te maken, zeker als schrijver en journalist is dat bijzonder.”

Stereotype

Het boek maakt veel verschillende reacties los, merkt Wu, wiens ouders een snackbar in de Goirkestraat uitbaten. “Van een collega-schrijver hoorde ik bijvoorbeeld dat hij zich schuldig voelde omdat bijna alles in het boek hem verraste - hij komt van het platteland. Omdat Chinese Nederlanders een groep zijn die zelden in de media komen, is er een heel stereotype beeld ontstaan van wat mensen met Chinese achtergrond kunnen zijn. Zo wordt vaak aangenomen dat we allemaal hoogopgeleid zijn, dat we dokter zijn of iets met financiën doen. In mijn boek laat ik juist mensen aan het woord die met heel andere dingen bezig zijn, fotografen, kunstenaars, DJ’s.

Loempia’s

Van die stereotypes had Wu zelf vooral last in zijn jeugd. “Ik zat op het Odulphuslyceum en ik merkte wel dat ik vaak wat anders benaderd werd. Zo was er één jongen die, om me uit te schelden, wel eens tegen me zei dat ik loempia’s moest gaan rollen. Dat zei hij natuurlijk niet tegen andere mensen. Maar het was niet allemaal negatief hoor. Zo vonden veel van mijn klasgenoten het heel cool dat mijn ouders een snackbar hadden.”

 

Doordat al die verschillende verhalen in het boek samenkomen - in totaal sprak Wu met 45 mensen - waarderen veel van zijn Chinees Nederlandse generatiegenoten het boek enorm. “Het boek gaat niet alleen over mijn Chinese afkomst maar ook over mijn homoseksualiteit. Ik hoor vaak van Chinese Nederlanders dat ze moesten huilen bij sommige verhalen uit het boek omdat ze zo herkenbaar zijn, ook bij mensen die zelf niet homo zijn. Dat is bijzonder om te horen.”

 

Wu gaat ook op tour met het nieuwe boek. 24 december is hij te gast bij Wintervuur van Wereldpodium. Het evenement vindt plaats in De Nieuwe Vorst en begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar via www.denieuwevorst.nl

 

|Doorsturen

Tilburg in Beeld