Nieuws

Het Mill-Hillcollege als fijne, warme jas om je heen

Door Joost de Beer

Vertrek rector Carin Zandbergen van het Mill-Hillcollege

Carin Zandbergen gaat het Mill-Hillcollege per 1 januari 2017 verlaten, na negen jaar als rector op de school te hebben gewerkt. Ze wordt bestuurder van Xpect Primair in Tilburg. Van de leerlingen van het Mill-Hillcollege neemt Carin afscheid op 22 december 2016 tijdens de kerstactie, het afscheid voor het personeel vindt plaats op 20 december 2016.

Carin: “Mijn vertrek als rector van het Mill-Hillcollege is niet omdat ik het hier niet naar mijn zin heb, maar het is tijd voor mij om mijn reis in de onderwijswereld te vervolgen. Na twee schoolplannen met hart en ziel vorm te hebben gegeven, mist bij mij de onderwijskundige inspiratie voor het derde schoolplan. Zo’n plan moet een vertaling zijn van wat er op de werkvloer speelt, verweven met de passie van de rector. Ik wil alles vol overgave doen en merk dat ik hierdoor soms in een spagaat beland. Toen de kans zich voordeed om bestuurder te worden bij Xpect Primair, heb ik daarvoor gekozen. Bij Xpect Primair word ik bestuurder van twintig basisscholen in Tilburg, ga ik strategisch beleid maken en ben ik gesprekspartner van de directeuren, zodat we samen het primair onderwijs verder kunnen ontwikkelen”.

 

Ik heb veel zin in mijn nieuwe baan, maar ga het Mill-Hillcollege wel missen. Dit is echt mijn school geweest: de leerlingen, het gebouw, de mensen... het voelde als een fijne, warme jas om me heen. Er is een open sfeer, een prettige cultuur en mensen zijn er voor elkaar; daar ben ik trots op. Ik heb daar een bijdrage aan mogen leveren door verbindingen te leggen. Toetsbeleid vind ik minder belangrijk dan hoe mensen met elkaar omgaan. Het uitgangspunt hier is wat het beste is voor de leerling. Sommige leerlingen hebben mij echt geraakt en ontroerd in de afgelopen negen jaar.

 

Behalve de goede sfeer, ligt de kracht van het Mill-Hillcollege in de goede organisatie, met een sterke samenwerking tussen het managementteam, de leerlingcoördinatoren en de rest van de school. Er is geweldig onderwijsondersteunend personeel, waar ik veel waardering voor heb.

De laatste tijd zijn veel dingen veranderd op school, zoals de verbouwing om het gebouw geschikt te maken voor de 21e eeuw en de onderwijsvernieuwingen: Team-X en het talenplein. Maar ook hebben er op kleinere schaal veranderingen plaatsgevonden, bijvoorbeeld binnen de vaksecties. Al deze veranderingen waren hoogtepunten. Verder heb ik ontzettend gelachen om de eerste 1 aprilgrap, toen ik nog maar een maand op het Mill-Hill werkte. We hadden bordjes laten maken met ‘rector’ en ‘conrector’ voor op de twee mooiste parkeerplaatsen, pal voor de school. Iedereen was boos en kwam naar mijn kantoor om verhaal te halen; met als duidelijke boodschap: zo doen we het niet op onze school! Om die grap heb ik veel lol gehad, juist ook omdat ik helemaal niet zo ben. Vrijwel dagelijks fiets ik naar school en ik heb daarom geen eigen parkeerplaats nodig, bovendien is het niet van deze tijd. Ik vind het belangrijk dat de autonomie voor het onderwijs bij de mensen zelf ligt en dat dit ook behouden blijft.

 

Ik heb hele fijne jaren op het Mill-Hillcollege gehad. De school is echt een gemeenschap, dat heb ik altijd gewaardeerd. Ik wens het Mill-Hill daarom ook een vrolijke, stralende toekomst toe; waarin mensen er voor elkaar zijn en voor elkaar klaar willen en blijven staan.

 

|Doorsturen