Nieuws

Piushaven AHOI: havenfeest met waterrecreatie

Door Peter van Oirschot

TILBURG - De Piushaven werd op 4 april 95 jaar. Verder is het dit jaar 20 jaar geleden dat vrijwilligers van Stichting Thuishaven Tilburg de definitieve afsluiting van de Piushaven wisten te voorkomen.

De Tilburgse stadshaven is inmiddels van een verguisd en verwaarloosd industriegebied, veranderd in een sprankelend stadsdeel waar iedereen trots op is. Genoeg reden dus voor een nautisch feest. Daarom organiseren de vrijwilligers van Stichting Thuishaven Tilburg op zaterdag 26 en zondag 27 mei het evenement Piushaven AHOI.

Open dag

Zaterdagavond 26 mei opent het feestweekend met een optreden van het Rosenberg Trio, Sur le Ponton! De kaartverkoop loopt via KADELiving of www.tilburgtewater.nl

Zondag 27 mei vindt van 11.00 tot 18.00 uur een Water-Open-dag plaats in en rondom de Piushaven, tot aan d'n Ophef. De toegang is gratis. Bij dit havenfeest staat deze keer de waterrecreatie centraal. De dag begint om 11.00 uur met de intocht van de deelnemende schepen en bootjes. Alles wat Tilburg als havenstad te bieden heeft presenteert zich. De Tilburgse museumhaven, Kanoclub Tilburg, surf- en supclub BBsurfers, rafters van Forward Motion, burgerroeivereniging TOR, studentenroeivereniging VIDAR, watersportvereniging TWV, de bootverhuren die Tilburg inmiddels rijk is, etc.

Gedurende de hele middag kan er op allerlei manieren gevaren worden. Met diverse soorten vaartuigen van de bootverhuurders, maar ook met diverse watersportverenigingen kan het surfen, suppen, roeien, kanoën en raften worden uitgeprobeerd. Er zijn ook vijf aquabubbels, waarmee tegen een kleine vergoeding kan worden rondgedobberd. Een ideale mogelijkheid om allerlei vaarmogelijkheden eens veelal gratis uit te proberen.

Vanaf 12.00 uur kunnen tegen een kleine vergoeding natuurgids-rondvaarten gemaakt worden en vanaf 15.00 uur kan worden aangemonsterd voor een van de vier leuke muzikale rondvaarten met de Liedjeskeuken, ook tegen een kleine vergoeding. Gedurende de dag zijn er allerlei demonstraties en kan bij sommige schepen een kijkje aan boord worden genomen. Er presenteren zich ook enkele historische gastschepen, waaronder de Houthandel II met laad- en losdemonstraties, compleet met paard en wagen.

Kinderprogramma

Verder zijn er diverse infostands. Van de Tilburgse watersport via bootjebouwen en Swim for Cancer tot aan de scouting en duik- en visverenigingen. Ook is een aantal ondernemers van de Piushaven met een stand aanwezig. Verdeeld over de haven zijn er gezellige terrassen en is er een uitgebreid programma met muziek en theater. Voor elk wat wils: van singer-songwriter tot loungemuziek, van barbershop-koor tot bigband... en van tangosalon tot schipperskoor.

Er is bovendien een uitgebreid gratis kinderprogramma, waar kinderen met een 'Piushavenpaspoortje' aan kunnen deelnemen. Het paspoortje is gratis verkrijgbaar bij alle kinderactiviteiten. Tien stempels geeft recht op een leuk prijsje. Er is ook een Piushavenvlaggetjes-kleurwedstrijd. Het inkleurvlaggetje kan worden geprint vanaf www.tilburgtewater.nl

Gered

Stichting Thuishaven Tilburg (STT), bestaande uit vrijwilligers uit wijk en stad, heeft in 1998 de Piushaven ternauwernood van afsluiting gered. In dat jaar won de STT ook de Stadsvisieprijs. Sindsdien zetten de vrijwilligers van STT zich blijvend in voor de ontwikkeling van de Piushaven in nautisch- en toeristisch-recreatieve zin. Naast het uitgeven van een aantal boeken en het maken van een informatieroute met borden en een website, heeft de Stichting talloze activiteiten en evenementen georganiseerd. Van het kleinere Lichtjesfeest tot de grootste havenfeesten MariVin en Tilburg te Water.

Rondleidingen

Verdeeld over de dag zijn er ook diverse rondleidingen met gids. Bijvoorbeeld een heel interessante bomenwandeling, maar ook een wandeling met schepengids langs de schepen van de museumhaven. Maar ook is er op 27 mei de unieke mogelijkheid eens een kijkje te nemen bij de centrale brugbediening van Rijkswaterstaat op de hoek van Piushaven en kanaal! Elk heel uur tussen 12.00 en 17.00 uur start daar een rondleiding, waarvoor u zich kunt aanmelden via www.tilburgtewater.nl

|Doorsturen