Nieuws

Piushaven AHOI op 26 en 27 mei

Door Peter van Oirschot

TILBURG - De Piushaven is op woensdag 4 april 95 jaar geworden. Dit jaar is het ook 20 jaar geleden dat de vrijwilligers van Stichting Thuishaven Tilburg definitieve afsluiting van de Piushaven wisten te voorkomen.

Foto: Freddie de Roeck

De Tilburgse stadshaven is inmiddels van een verguisde en verwaarloosde industriehaven veranderd in een sprankelend stadsdeel, waar het goed toeven is en waar Tilburg trots op kan zijn. Genoeg reden voor een nautisch feestje. Tijdens deze editie van Piushaven AHOI staat de Tilburgse waterrecreatie centraal. Op zaterdagavond 26 mei start het feestweekend met een optreden van het Rosenberg Trio, Sur le Ponton! Publiek kan zowel vanaf de kant, maar ook in bootjes genieten van het bijzonder sfeervolle concert op een drijvend podium. Vanaf 19.00 uur is het terrein rondom de korte havenarm van de Piushaven open. Om 20.00 uur start het voorprogramma met flamenco-gitarist Maurice Leenaars. Na de pauze steekt het Rosenberg Trio van wal met fenomenale gipsy-jazz, waarmee deze Nederlandse muzikanten de wereld hebben veroverd. Na het concert kan worden nagenoten op en langs het water. Entreekaarten voor dit concert zijn vanaf 1 mei te reserveren via www.tilburgtewater.nl en verkrijgbaar bij Kade Living aan de Havendijk 71.

AHOI

Zondag 27 mei vindt van 11.00 tot 18.00 uur Piushaven AHOI plaats in en om de Piushaven, tot aan d'n Ophef en weer terug. Alles wat Tilburg als havenstad te bieden heeft presenteert zich deze dag. De Tilburgse museumhaven, Kanoclub Tilburg, surf- en supclub BBsurfers, rafters van Forward Motion, burgerroeivereniging TOR, studentenroeivereniging VIDAR, watersportvereniging TWV, etc. Ook alle vijf de boot-verhuurders die Tilburg rijk is zijn van de partij. Er presenteren zich ook enkele historische gastschepen en er zijn diverse infostands, vaarmogelijkheden en demonstraties, waaronder ook laad- en losactiviteiten. Verder zijn er rondleidingen en -vaarten met gids langs de natuur of langs de schepen van de museumhaven. Verdeeld over de haven is er muziek en theater, met voor elk wat wils. Van singer-songwriter tot loungemuziek, van barbershop-koortje tot bigband... en van tangosalon tot schipperskoor. Verder zijn er veel gezellige terrassen én een aantal ondernemers rondom de Piushaven houdt een open dag. Daarnaast is er een uitgebreid kinderprogramma, waar kinderen met een 'Piushavenpaspoortje' aan kunnen deelnemen. Het paspoortje is gratis verkrijgbaar bij alle kinderactiviteiten. Tien stempels geeft recht op een leuke prijs.

 

In 2014 vond de eerste editie van Piushaven AHOI plaats, toen ter gelegenheid van de opening van de permanente informatieve route 'De Waterkant van Tilburg'. Verdeeld over de Piushaven en het Wilhelminakanaal staan sindsdien 12 grote informatiepanelen op de wal en 13 kleine infopanelen bij de schepen van de museumhaven. In aanvulling hierop maakt Stichting Thuishaven Tilburg elk jaar een geactualiseerde WandelVaarFietskaart, om alles wat Tilburg met water heeft te promoten.

 

Meer informatie: www.tilburgtewater.nl

|Doorsturen