Nieuws

'Knielen voor Juliana deed ik niet'

Door Peter van Oirschot

Oranjes al eerder op bezoek in Tilburg

TILBURG - Een bezoek van de koninklijke familie aan Tilburg bijzonder? Welnee, in de loop der jaren waren de Oranjes regelmatig te gast in Tilburg.

DOOR RENÉ HAANS

 

Het begon met koning Willem II, die van 1831 tot 1837 in Tilburg woonde. Hij logeerde in eerste instantie in een huis van Thomas Josephus van Dooren. Een vermogend man die verschillende huizen bezat. In 1835 kocht Willem zelf twee woningen aan de Markt, nu hoek Bisschop Zwijsenstraat-Stadhuisplein. Koning Willem II wilde echter een buitenresidentie hebben en liet in zijn geliefde Tilburg een paleis bouwen. Hij heeft er nooit gewoond; voordat het helemaal af was, stierf de koning op 17 maart 1949, 22 dagen voor de oplevering.

Tilburg had belangstelling voor het koninklijk huis en andersom had het koningshuis een zwak voor Tilburg. Zo liet Tilburg de kroning van Wilhelmina in 1898 niet ongemerkt voorbijgaan. Een concert van de liederentafel Souvenir des Montagnards ging vooraf aan een grootse optocht. Tijdens haar tiendaagse tocht in 1945 langs de toen al bevrijde provincies bezocht Wilhelmina Tilburg op 18 maart. Juliana deed dit op 9 mei nog eens over en werd ontvangen door burgemeester van de Mortel. Nettie Obbens-Van de Wiel, nu 95 jaar, stond oog in oog met haar. "Ik zag prinses Juliana uitstappen. Zij keek naar mij en ik naar haar. Misschien had ze wel verwacht dat ik zou knielen, maar dat deed ik niet. Natuurlijk was het fijn dat iemand van de koninklijke familie zo vlak na de bevrijding al meteen naar Tilburg kwam, het geeft toch een band met het koningshuis."

In 1962 vierden Juliana en Bernhard hun zilveren huwelijksfeest in Tilburg, om er in 1973 met de hele familie weer terug te keren voor het 25-jarig regeringsjubileum van Juliana. De keuze voor Tilburg werd pas de avond tevoren door loting vastgesteld. In één nacht werd op basis van een al gereed liggend draaiboek een succesvol programma voorbereid. Ook koning Willem Alexander en koningin Maxima legden al verschillende werkbezoeken af in Tilburg.

Op 31 augustus 1885, de verjaardag van Prinses Wilhelmina, werd voor het eerst Prinsessedag gevierd. In 1902 groeide Koninginnedag uit tot een echt volksfeest. Voor koningin Juliana werd steeds op 30 april een defilé gehouden. De hele koninklijke familie stond op het bordes van Paleis Soestdijk. Vele Nederlanders liepen langs het bordes en gaven bloemen en geschenken.

Koningin Beatrix deed het weer anders. Zij bezocht op Koninginnedag samen met zo veel mogelijk leden van de koninklijke familie een of twee plaatsen in Nederland. Zij werd ontvangen met allerlei presentaties zoals dansen en ambachten, sport en zang. Koning Willem-Alexander maakte de viering eigentijds. De gemeente kan zelf bepalen hoe een kleurrijk spektakel eruit komt te zien. Over drie maanden zullen we weten hoe Tilburg de koninklijke familie ontvangt.

|Doorsturen