Nieuws

Mag ik van jou de man met 15.000 kwartetten? Kwartet!

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Deze week ging ik langs bij Piet van der Vlugt, woonachtig in de wijk 't Zand. Autoriteit op het gebied van kwartetten verzamelen. Hoe komt iemand aan 15.000 kwartetten?

Door Ilja Barsony

 

Het ging allemaal fout op een rommelmarkt in Tilburg waar Piet na het kopen van 3 kwartetten voor een kwartje, verliefd raakte op het kwartetspel. "Het was goedkoop en er waren nog geen andere mensen die het verzamelden, was mijn gedachte destijds. Het perfecte verzamelobject dus." Gaandeweg kwam hij erachter dat er ook spellen voor (om het nog zacht uit te drukken) royalere bedragen op de markt waren. En dat er een bikkelharde concurrentiestrijd word gevoerd tussen verschillende verzamelaars. De Duitse Gretel Meier bijvoorbeeld, waarmee hij recentelijk nog in een hevige strijd om een uniek kwartetspel verwikkeld raakte. Gretel en hij werden beide getipt over een uniek kwartetspel dat op de markt kwam. Toen ze erachter kwamen dat ze beide geïnteresseerd waren, was het even oorlog. Hevig begonnen ze tegen elkaar op te bieden waarna Piet er uiteindelijk met de winst vandoor ging. Toch heeft het verzamelen van kwartetten voor het overgrote deel te maken met goed speurwerk. Piet hoeft zichzelf nooit te motiveren en steekt er dan ook 8 uur per dag in, om altijd weer dat ene unieke kwartetspel te vinden.

Wat is er nou toch zo leuk aan het verzamelen van kwartetten? Piet: "Ik vind met name oude handgemaakte kwartetspellen interessant die gemaakt zijn voor een speciale gelegenheid of voor een bepaalde familie. Zo'n spel is uniek, brengt een geschiedenis met zich mee en vertelt een verhaal." Ook vindt hij het gewoon leuk als iemand hem opbelt over een 'uniek' kwartetspel dat hij nog niet heeft, waar hij er dan al 16 van blijkt te hebben. "Dat is bijna gênant voor diegene." Met die achterliggende gedachte struint Piet al jaren alle beurzen en websites af en staat de teller inmiddels al op ruim 15000 kwartetten. Overal in zijn huis kom je kwartetten tegen en in iedere kamer in zijn huis staan wel een stuk of 10 kasten vol. Om over de dubbele nog maar te zwijgen. "Het wordt onoverzichtelijk. Daarom zou ik graag een stagiaire willen aantrekken voor de administratie."

Piet is waarschijnlijk de grootste kwartettenverzamelaar van de wereld en kan dus gezien worden als wereldkampioen kwartetten verzamelen. Een prestatie op zich. Verder is het een grote droom van Piet om ooit een eigen kwartettenmuseum te openen. Ook met het oog op zijn kwartettologische opvolging. "Ik zou dolgraag een museum oprichten om mijn collectie in uit te stallen. De tijd dat ik nog de illusie had mijn kinderen te inspireren is inmiddels voorbij en zo weet ik zeker dat mijn kwartetten in goede handen zijn als ik er niet meer ben. Het kost echter veel geld en tijd, dingen die me nu opbreken." Er is maar één 'hobby', waar Piet zich liever mee bezighoudt dan kwartetspellen en dat zijn zijn kleinkinderen. "Eigenlijk is niks leuker dan dat."

 

Als u nog informatie of kwartetten heeft voor Piet, kunt u mailen naar p.vdvlugt05061949@gmail.com

|Doorsturen