Nieuws

Moskeebesturen Brabant en Zeeland waakzaam na aanslagen


TILBURG - Brabantse en Zeeuwse moskeeën blijven waakzaam en roepen op tot verdraagzaamheid en meer overleg.

Het Samenwerkingsverband Moskeebesturen Brabant en Zeeland (SMBZ) blijft waakzaam na de aanslag op een moskee in het Canadese Quebec. Allereerst gaan de gedachten uit naar de moslimgemeenschap in Quebec, de slachtoffers en nabestaanden. "Deze laffe terreur daad heeft ons diep geraakt. Wij moeten blijven werken aan een duurzame verdraagzame samenleving, waar we met elkaar en naast elkaar kunnen blijven leven en niet uit elkaar gedreven worden. Wij waarderen de betrokkenheid en solidariteit van het Canadese volk en de Canadese premier Justin Trudeau, die zich direct na de laffe daad heeft uitgesproken!"

De moskeeën blijven te allen tijde open voor iedereen, maar door de vele aanvallen op moskeeën en de recente gebeurtenissen in Canada, zijn moskeeën in Nederland toch genoodzaakt om de deuren te sluiten tijdens het gebed en de gastvrijheid te beperken. De SMBZ respecteert dit besluit en deelt de zorgen van onveiligheid. "Momenteel zien wij binnen onze regio's geen directe aanleiding tot extra maatregelen boven de bestaande veiligheidmaatregelen. We houden nauw contact met moskeebesturen, de veiligheidspartners en de gemeenten."

De SMBZ deelt de zorgen van veel moskeebesturen over een toename van incidenten tegen moskeeën en haat tegen moslims in Nederland. "Wij steunen ook de wens van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) om 'meer (preventieve) veiligheidsmaatregelen voor de aankomende maanden vooral richting de verkiezingen'. Binnen onze moskeeën en moskeekoepel is veel aandacht en overleg over de toenemende zorg en gevoel van onveiligheid en het borgen van deze veiligheid. We doen hierbij een oproep aan de landelijke overheid, het NCTV en de minister om integraal met de moskeekoepels en grote moskeeën in overleg te gaan over de veiligheid en het aanpakken van toenemende haat tegen moslims en moskeeën. Nederland is een zeer tolerant land, waar we gezamenlijk moeten waken voor elkaars veiligheid, onze kinderen en ook onze moskee gebouwen."

|Doorsturen