Nieuws

Petra Blaisse en Matthijs de Boer

Over de LocHal als nieuw publiek interieur

Door Henriette Sanders

Petra Blaisse en Matthijs de Boer

Dit jaar wordt in de Tilburgse spoorzone de indrukwekkende voormalige Locomotiefhal aangepakt. CAST organiseerde eerder twee bijeenkomsten, waarin eerst werd kennisgemaakt met de ontwerpers (april 2015), en later het voorlopig ontwerp werd gepresenteerd (november 2015). Sindsdien werd achter de schermen hard gewerkt aan de plannen en ontwikkeling. Inmiddels is een aannemer geselecteerd, en staan de zichtbare veranderingen op het punt te beginnen.

In de tussentijd denkt CAST graag vast vooruit, en duikt de achtergronden in: wat gaat de LocHal straks voor de stad betekenen? Met de LocHal krijgt Tilburg er een flink stuk publiek domein bij. Zowel binnen als buiten: het publieke interieur van de LocHal zelf en de openbare ruimte eromheen. Hoe kan de stad deze publieke ruimte gaan gebruiken? En hoe wordt die ruimte daartoe ingericht? Petra Blaisse en Matthijs de Boer geven hun visie op de LocHal als nieuw publiek domein.

 

Over de sprekers

 

Petra Blaisse - Tactiele afwerking van publieke ruimtes

Petra Blaisse en haar bureau Inside Outside is één van de ontwerpers die betrokken is bij het ontwerp van de LocHal. Ze werd bij het project betrokken vanwege haar kennis en ervaring met het vormgeven van publieke ruimte, zowel binnen als buiten. Wat is de rol van textiel, materiaal, atmosfeer en beweging in haar werk? Hoe gaan we dat in de LocHal terugzien? En waar ligt de grens tussen binnen en buiten?

 

Matthijs de Boer - Publiek Interieur

Matthijs de Boer schreef het boek ‘Binnen in de stad: Ontwerp en gebruik van publieke interieurs’ waarin hij publieke interieurs als onderdeel van de stad beschouwt en analyseert. De Boer gaat in het boek na hoe die interieurs opgenomen kunnen worden in het stedelijk weefsel en soms ook niet vanwege nachtelijke sluitingen of andere beperkende maatregelen. CAST vraagt hem zijn visie te geven op het publieke interieur van de LocHal en zijn plek in de stad. Wat is een publiek interieur, en hoe werkt dat? Welke kansen en uitdagingen ziet hij voor de LocHal als publiek interieur?

 

Wanneer? woensdag 25 januari 2017

Waar? Burgemeester Brokxlaan 8-84, 5041SB Tilburg

Hoe laat? inloop 19.30 uur, start 20.00 uur

Aanmelden is gewenst, graag via http://www.castonline.nl/cast-in-actie/1306/1505/petra-blaisse-en-matthijs-de-boer.htm

 

Meer Spoorzone en binnenstad

Op 15 februari organiseert CAST een bijeenkomst over de plannen voor de binnenstad van de 21e eeuw, waarin ook een verhouding tussen binnenstad en spoorzone een belangrijke rol speelt. Begin maart verschijnt bovendien een nummer van het magazine CASTverdieping over de ontwikkelingen in de Spoorzone en rond de LocHal, met onder andere een bijdrage van Matthijs de Boer.

 

 

 

 

|Doorsturen