Nieuws

première


een wintervertelling

Rommelpotterij, rommelpotterij, geef me een cent dan ga ik voorbij..........Dit lied komt voor in 'een Wintervertelling', een muziekstuk dat speciaal voor het Hasselts Gemengd Kapelle Koor is geschreven en dat op 18 december 2016 zijn wereldpremière heeft.

De winter is vanouds een tijd van samenkomen en vieren. Van verhalen vertellen bij een knapperend vuur en samen musiceren. Het HGKK heeft zich hierdoor laten beïnvloeden en voert een speciaal voor het koor gecomponeerd werk uit, met kinderkoor en muzikale begeleiding.

In 'een Wintervertelling' wordt gezongen, gespeeld, verteld en is er samenzang, geïnspireerd door een schilderij van Pieter Bruegel de Oude, gemaakt in 1566: 'Volkstelling te Bethlehem'.

Bruegels schilderij is een verhaal op zich. Hij schildert in de landschapsstijl van zijn tijd een Vlaams dorp op een koude winterse dag. Er gebeurt veel op het schilderij: allerlei volkse activiteiten en winters vermaak , maar ook een ingrijpende gebeurtenis: een volkstelling, die het dagelijkse leven danig op zijn kop zette. Dit schilderij is een meesterlijke combinatie van landschapschilderkunst, genrekunst (het dagelijks leven) en religieuze kunst.

De compositie is van de bekende Tilburgse componist Arjan van Baest en het libretto is van Marion Corvers.

Naast het gemengd koor spelen de kinderen uit de Opleidingsklas van het Souvenir Jeugdkoor een belangrijke rol.

Het stuk wordt drie keer uitgevoerd, twee keer op zondag 18 december en op maandagmiddag 26 december, in de Opstandingskerk in Tilburg.

Het schilderij is een aaneenschakeling van kleine scenes, afzonderlijke verhaaltjes. In 'een Wintervertelling' worden die door de verteller ( te herkennen in de figuur van het mannetje dat uit het raam van de herberg kijkt) aan elkaar gesmeed. Hij kijkt naar al die activiteiten die in het schouwspel voorbij trekken en geeft daar zijn commentaar op.

Met hem meekijkend komen in het muziekstuk de verschillende scenes tot leven: zoals de spelende kinderen op het ijs, de slachters van het varken, de mensen die zich aan het vuur warmen, de herbergier die zijn bierkannen vult, en de man en de vrouw die met os en ezel hun opwachting maken.

Dit wordt muzikaal en theatraal uitgebeeld. Het samenspel van muziek, verhaal en beeld maakt dat 'een Wintervertelling' door de aanwezigen als een belevenis ervaren kan worden die het feestgevoel dat bij de wintertijd hoort, verhoogt.

Uitgevoerd door: het Hasselts Gemengd Kapelle Koor olv Ramon van den Boom

Opleidingsklas Souvenir Jeugdkoor olv Peggy Hegeman

Met medewerking van: Toneelspelers van Lieve Lust uit Den Bosch

Compositie: Arjan van Baest

Libretto: Marion Corvers

Regie: Lieve van Tuijl

18 december 2016: 16.00 uur en 19.30 uur

26 december 2016: 15.00 uur

Opstandingskerk Prof. Cobbenhagenlaan 8 te Tilburg

Entree: ¿ 10,- (kinderen tot 12 jaar gratis)

voorverkoophgkk@gmail.com 013-5712068

Kaartverkoop voorverkoophgkk@gmail.com 013-5712068

|Doorsturen

Tilburg in Beeld