Nieuws

Prijs zet innovatief erfgoed op kaart

Door Caroline van de Oetelaar van Tilburgse Koerier

’s-Hertogenbosch, 3 april 2017 - Brabant zit vol erfgoed. Onbewust genieten en gebruiken we dit verleden meer dan we denken. Erfgoed Brabant wil innovatieve en creatieve erfgoedprojecten in de spotlight zetten en stimuleren. Vandaag start de inschrijving voor de derde editie van de Brabantse Erfgoedprijs. Er is 10.000 euro en een begeleidingstraject te winnen

“Geschiedenis is actueler dan ooit. Laten wij ervoor zorgen dat het behouden en doorgegeven kan worden aan toekomstige generaties”, aldus Patrick Timmermans, directeur van Erfgoed Brabant. “De Brabantse Erfgoedprijs is een stimuleringsprijs met naast een geldprijs een begeleidingstraject van een jaar om initiatieven een extra impuls te geven.” Erfgoed Brabant weet dat in de hele provincie veel mensen bezig zijn met kansrijke, zeer uiteenlopende initiatieven waar het verleden een rol in speelt.

Mensen
Timmermans ziet dan ook veel ontwikkelingen op het gebied van erfgoed om zich heen. “Erfgoed gaat niet alleen over gebouwen en objecten, maar ook over mensen. Over hun verhalen, hun tradities en acties. Van toen, van nu en van straks. Van belang is hoe wij omgaan met ons eigen verleden, hoe wij ‘gisteren’ achterlaten en tegelijkertijd het heden een betekenisvolle plek geven. De tweejaarlijkse stimuleringsprijs is bedoeld als stimulans voor iedereen met innovatieve en creatieve erfgoedprojecten die een podium verdienen en die zijn of haar dromen en ambities wil waarmaken.”

Toename
Erfgoed Brabant merkt een toename van mensen die actief met erfgoed bezig zijn. Iemand die een bijzonder erfgoedverhaal heeft en dat op een bijzondere manier wil delen of iemand die een wijk samen met zijn buren (weer) (be)leefbaar maakt door te kijken naar een gemeenschappelijk heden en verleden. Iedereen heeft erfgoed, jong en oud. Innovatieve en creatieve initiatieven komen voor de Brabantse Erfgoedprijs in aanmerking. Zolang erfgoed maar het vertrek- en eindpunt is.

Aanmelden
Erfgoed Brabant is op zoek naar Brabantse erfgoedprojecten van vrijwilligers of professionals die het Brabants erfgoed actief een warm hart toedragen. Deelnemen kan vanaf maandag 3 april via de website www.brabantseerfgoedprijs.nl. De sluitingsdatum is 31 mei 2017. Op de website is alle informatie te lezen over de criteria, het juryproces, de nominatie en inspirerende voorbeelden uit voorgaande edities. De Brabantse Erfgoedprijs 2017 wordt op donderdag 5 oktober 2017 uitgereikt.

 

|Doorsturen