Nieuws

Tilburg blijft Fairtrade Gemeente

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Tilburg is opnieuw twee jaar 'Fairtrade Gemeente'. Dit predicaat is voor gemeenten die aandacht besteden aan eerlijke handel en producten uit ontwikkelingslanden. De gemeente had de titel de afgelopen twee jaar ook. Fairtrade gemeenten moeten aan diverse voorwaarden voldoen willen ze de titel krijgen. De jury die dit beoordeelt vindt dat Tilburg "ruimschoots aan de criteria voldoet". Met name in de horeca is er meer aandacht voor eerlijke handel dan de jaren daarvoor. Dat betekent dat inwoners op veel plekken in de stad fairtrade-producten kunnen eten en drinken.

Om in aanmerking te komen voor de titel 'Fairtrade Gemeente' is het belangrijk dat bedrijven en organisaties in de gemeente maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). In Tilburg is een werkgroep die dat stimuleert. Ook binnen het college, de raad en het ambtenarenapparaat moet voldoende aandacht zijn voor eerlijke handel. Winkels in de stad moeten eerlijke producten verkopen en de horeca serveert eten en drinken dat aan de voorwaarden voldoet. Er moet een plan zijn om fairtrade bereikbaar te maken voor iedereen. Mede dankzij de inspanningen van de Werkgroep Fairtrade Gemeente Tilburg voldoet Tilburg nog steeds aan alle criteria.

Het campagneteam Fairtrade Gemeenten bekijkt welke gemeenten in Nederland voldoen aan de criteria om de titel te krijgen. In dit team zitten onder meer de landelijke vereniging van Wereldwinkels en de stichting Max Havelaar. Gemeenten moeten de titel om de twee jaar opnieuw aanvragen.

Meer informatie staat op website www.fairtradegemeenten.nl

|Doorsturen