Nieuws

'Hunkerend naar vervlogen tijden'

Vrienden van Poels fietsen voor Tilburgse broodpater


De fietsers met in hun midden Gerrit Poels. Foto: Maarten Gruijters

TILBURG - Fietsclubs Peerke Pollentier en De Spookrijders maken zich onder de naam 'De Vrienden van Poels' op voor een 280 kilometer tellende tocht. De clubs verenigen zich om het werk van de Tilburgse broodpater Gerrit Poels en zijn Stichting Poels bij nog meer mensen onder de aandacht te brengen.

Voor de fietsers is Poels een held en inspirator. Daarom fietsen ze op 10 en 11 mei 2017 een door hem uitgezette route. Dat doen ze op zwaarbepakte fietsen net zoals hun grote voorbeeld dat decennialang deed. Poels fietste decennia lang in de vroege ochtend door de stad om brood te brengen naar mensen die onder de armoedegrens leven.

De Vrienden van Poels zien zichzelf als fietsende apostelen van de pater die in 1969 uittrad, maar door velen nog altijd pater genoemd wordt. Sinds 2000 is hij ereburger van Tilburg. Hij benaderde de fietsers zelf. "Na wat hij allemaal gedaan heeft voor de armoedeverzachting in de stad, konden wij zijn verzoek niet weigeren", verklaren woordvoerders Ruud van der Meijden en Wil van der Zande.

Op de avond van 10 mei stappen ze op de fiets. Op donderdag 11 mei finishen ze in het Tilburgse Wilhelminapark. Ruud: "Die dag wordt onze held 88 jaar en zal De Pollepel officieel geopend worden." 37 jaar geleden opende Poels aan het Wilhelminapark sociaal eethuis De Pollepel. Sinds begin dit jaar deelt zijn stichting vanuit hetzelfde pand brood uit aan hen die dit hard nodig hebben. Wil gaat verder: "Met onze fietsactie hopen we de nodige aandacht te krijgen voor het werk van Stichting Poels. Onze racefietsen bouwen we om tot heuse 'broodfietsen'. Dit betekent dat we met volle bepakking de route zullen afleggen." Ruud gaat verder: "De route voert langs dorpen en steden, over paden en wegen waar Gerrit warme herinneringen aan heeft. Dit past ons als een warme jas, want net zoals hij hunkeren wij regelmatig naar vervlogen tijden. Met een hart gevuld met goedheid geselen we straks de pedalen, banden vol wind zullen ons vleugels geven. Met onwaarschijnlijk optimisme zetten we ons in voor Stichting Poels!"

Gerrit Poels is volgens de Vrienden van Poels hét gezicht van ontferming en barmhartigheid in Tilburg. Wil: "We voelen ons enorm met hem verbonden. Hij vraagt nooit iets terug. Met onze fietstocht hopen we een bescheiden steentje bij te dragen aan zijn goede werk." Ruud reageert: "Onszelf met hem vergelijken, durven we eigenlijk niet, maar er zijn zeker overeenkomsten. Ook wij beschikken over tegendraadse karakters en een bovenmatige koppigheid. We stippelen graag onze eigen koers uit, maar voor hem maken we met liefde een uitzondering. We kijken reikhalzend uit naar de prachtige locaties op zijn route. En we zijn uitermate trots om te kunnen melden dat meervoudig etappewinnaar in de Ronde van Spanje, Mathieu Hermans met ons mee zal fietsen."

De Vrienden van Poels zijn op zoek naar sponsors en donateurs. De Gerrit Poels-koerstrui biedt plaats aan meerdere sponsoren en dat geldt ook voor de bagagekratten en krantentassen. Kijk op www.vriendenvanpoels.nl voor alle mogelijkheden.

|Doorsturen