Nieuws

Walk4Attention overhandigt 6000 euro aan Erasmus MC voor kankeronderzoek


Op donderdag 8 december heeft Walk4Attention een cheque van 6000 euro overhandigd aan de werkgroep hoofd- halsoncologie van het Erasmus MC in Rotterdam. De werkgroep doet onderzoek naar een veelbelovende techniek om tumoren in zijn geheel te verwijderen: Raman spectroscopie.

Walk4Attention is een initiatief van de Tilburgse Xandra Nieuwlands, samen met een groep vriendinnen. In september 2016 is Xandra helaas overleden. Zij leed aan een zeldzame vorm van hoofd- halskanker: Esthesioneuroblastoom. Met Walk4Attention wilde Xandra bereiken dat er meer onderzoek wordt gedaan naar zeldzame vormen van kanker, zodat deze beter herkend en behandeld worden. Met diverse activiteiten, zoals wandelingen, een sponsorloop en een muziekavond, heeft de vriendinnengroep geld opgehaald.

De werkgroep hoofd- halsoncologie ontwikkelt een methode die chirurgen helpt om tumoren compleet te verwijderen. Deze methode is gebaseerd op het analyseren van het verwijderde (tumor)weefsel nog tijdens de operatie. Als uit die analyse blijkt dat de tumor nog niet compleet is verwijderd, kan de chirurg meteen extra weefsel wegnemen. Om er voor te zorgen dat de chirurg op precies de goede plaats verder opereert, wordt een apparaat ontwikkeld. De bijdrage van Walk4Attention zal voor deze ontwikkeling worden gebruikt. Het apparaat zal XANDRA heten, ter nagedachtenis aan Xandra Nieuwlands.

Wilt u meer weten over Walk4Attention? Kijk dan op Facebookpagina. www.facebook.com/Walk4Attention/

|Doorsturen

Tilburg in Beeld