Nieuws

Raad toont sociale gezicht

Door Peter van Oirschot

TILBURG - In de gemeenteraad is afgelopen maandag ingehaakt op de landelijke actualiteit rondom het kinderpardon. Hiermee kreeg een ogenschijnlijk formele raadsvergadering een emotioneel staartje.

tilburg.groenlinks.nl

Door Ellen van Slooten

Innemend was het pleidooi van Liesje Carlier (Groen Links). Ze wil kinderen die al langer dan vijf jaar in Nederland verblijven in afwachting van een asielaanvraag, de ruimte geven om hier een toekomst op te bouwen. “Het zal je maar overkomen. Zolang je je kan herinneren woon je in Nederland. Hier ga je naar school, hier heb je je vriendjes en hier spreek je de taal. Je voelt je zo Nederlands als wat. Hoezo zou jij anders zijn dan de kinderen in je klas? En dan ineens hoor je dat je weg moet. Naar waar je vandaan komt. Het gevolg is veel onzekerheid en angst.” Zo schetste de politica het beeld voor hoe het moet voelen voor deze kinderen. Kinderen zoals Lili en Howick, die onlangs te horen kregen dat ze toch niet uitgezet worden, omdat de staatssecretaris het kinderpardon heeft toegekend. Deze regeling wil ze versoepelen omdat 90% van de aanvragen in de praktijk wordt afgewezen. “Wat een veilige uitweg moet zijn voor deze kinderen, voelt helemaal niet veilig”, zegt Carlier.

Marti de Brouwer van het CDA was zichtbaar emotioneel. Hij sprak uit de grond van zijn hart en vertelde dat hij er slecht van had geslapen. In het geval van Lili en Howick en de bedreigingen aan het adres van de staatssecretaris, moest hij eerlijk toegeven dat hij er niet uit komt of er nu goed gehandeld is, maar dat hij wel weet dat er iets moet gebeuren en dat zijn fractie deze onwenselijke zaken wil voorkomen.

Symboolpolitiek

D66-er Bas Verberk sprak voor het eerst de gemeenteraad toe. “Het is in strijd met de kinderrechten om gewortelde kinderen het land uit te zetten. Het kinderpardon is in 2012 ingesteld door kabinet Rutten II. Inmiddels is het 2018 en zijn we 2160 aanvragen verder. Sindsdien zijn er 120 aanvragen ingewilligd. Dan kun je volgens mij maar één conclusie trekken: de wet werkt niet. Daarom is het niet meer dan logisch dat we een oproep doen als raad richting het kabinet en richting onze eigen partij en de 2e kamer.” Hij wil niet alleen symboolpolitiek voeren en roept het college van burgemeester en wethouders op de situatie in Tilburg in kaart te brengen.

Voor de VVD en Lokaal Tilburg was het duidelijk dat de beslissing niet op gemeentelijk niveau ligt, maar landelijk geregeld moet worden. Lijst Smolders (LST) miste in de motie dat asielprocedures nog korter moeten, zodat het duidelijk wordt dat als je hier komt vanuit een veilig land je niet een trucje uit kunt halen zodat je hier kunt blijven na een vakantie.

Compliment

Wethouder Mario Jacobs complimenteerde de raad over hoe er is gesproken over deze motie om het kinderpardon te versoepelen. “Met respect en in een dialoog, eerder dan in een debat. Dat sterkt mij ook in de kwaliteit van deze raad”, dankte de wethouder namens het college.

|Doorsturen