Nieuws

Recht op cliëntondersteuning bij langdurige zorg nog onbekend

Door Petra Jansen

TILBURG - De uitvoering van de Wet op Langdurige zorg, voor wie 24 uur per dag zorg nodig heeft, loopt nog niet zo soepel.

Zo blijken zorgverleners en cliënten vaak niet op de hoogte van het recht op onafhankelijke cliëntondersteuning. Daarnaast worden cliënten niet of nauwelijks betrokken bij het opstellen van het zorgplan dat precies beschrijft welke zorg en ondersteuning de cliënt krijgt. Dit blijkt uit onderzoek dat KPMG, Tranzo en Vilans deden in de sectoren Verpleging en Verzorging, de Gehandicaptenzorg en de langdurige Geestelijke Gezondheidszorg. Het onderzoek richtte zich op vier thema's; de onafhankelijke cliëntondersteuning, het opstellen en bespreken van het zorgplan, de inzet van vrijwilligers bij langdurige zorg en de eigen regie van cliënten en mantelzorgers.

Bij het Adviespunt Zorgbelang van Zorgbelang Brabant|Zeeland zijn ze geschrokken van de resultaten van het onderzoek. Het Adviespunt biedt kosteloos onafhankelijke cliëntondersteuning aan iedereen met een WLZ-indicatie. Daarnaast kunnen mensen met vragen over zorg en jeugdhulp voor informatie, advies en ondersteuning ook terecht bij het Adviespunt. Wendy de Backer is een van de onafhankelijke ondersteuners: "We hebben nog veel werk te doen om ons werk nog meer bekend te maken bij zorgverleners en cliënten. Het is jammer dat ze ons nog niet zo goed weten te vinden. Wij kunnen zowel de cliënt als de zorgverlener namelijk zo goed helpen bij het regelen van zorg en het maken van afspraken hierover. Of bij het opstellen van een zorgplan waarin de cliënt wel degelijk betrokken wordt. Zodat deze ook begrijpt wat er in het zorgplan staat of wat er besproken wordt."

De komende maanden zal het Adviespunt gebruiken om meer bekendheid te krijgen voor de onafhankelijke cliëntondersteuning. Wendy: "Hiervoor zullen we zorginstellingen en zorgverleners actief gaan benaderen. Het is belangrijk dat zij weten dat ze hun cliënten voor onafhankelijke ondersteuning kunnen doorverwijzen. Dat is niet alleen goed voor de cliënt, maar ook voor de zorgverlener zelf. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat wij de uitvoering van de Wlz wél soepel kunnen laten verlopen. En daar blijven wij als Adviespunt ons best voor doen."

|Doorsturen