Nieuws

RIBW-opvang Het Zand toch toegestaan

Door Petra Jansen

TILBURG — Het RIBW mag een pand in de wijk Het Zand toch inrichten als woon- en zorglocatie voor zijn cliënten. Dat heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant bepaald.

De pandeigenaar en het RIBW hadden de rechtszaak aangespannen tegen de gemeente en wijkbewoners. Het gebouw, een voormalig kinderdagverblijf, ligt naast een basisschool aan de Schiphollaan. De gemeente had de vergunning in eerste instantie afgewezen, maar wees die daarna weer toe. Maar toen de buurt in opstand kwam, trok ze de vergunning weer in met het argument dat de instelling niet in het bestemmingsplan zou passen. Daarin staat dat het perceel een maatschappelijke bestemming heeft en niet bedoeld is voor bewoning.

De rechtbank oordeelt nu echter dat de gemeente het bestemmingsplan verkeerd uitlegt: bewoning is volgens de rechtbank toegestaan zolang die onder de bestemming 'maatschappelijk' valt. Het RIBW valt onder die bestemming. Verder vindt de rechter dat bij de locatie de nadruk te veel op zorg ligt om nog van bewoning te kunnen spreken. Zo hebben cliënten bijvoorbeeld een WMO-indicatie nodig en is er 24-uurszorg aanwezig.

Omwonenden van het pand vrezen voor de veiligheid van de leerlingen. Tevens vinden zij dat de wijk al te zwaar belast wordt. Aanvankelijk wilde het RIBW in het pand cliënten huisvesten met psychiatrische en verslavingsproblematiek, maar dat plan is inmiddels van tafel. De partijen hebben 6 weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

|Doorsturen