Nieuws

Scouting meer dan alleen wandelen in het bos

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Voor scoutinggroepen die in de stad of woonwijk liggen, zoals Scouting PVG is het bos niet iedere week vaste prik. Speurtochten in de wijk, knutselen in het hoofdgebouw of koken voor de ouders van de kinderen zijn zo wat voorbeelden waar ze veel van leren. Hoe je samenwerkt bijvoorbeeld, of leert van elkaar. Want dat is waar scouting voor staat: spelenderwijs leren.

Kinderen hebben meer dan ooit een omgeving nodig waarin ze kunnen ontdekken door samen te werken. Even geen Netflix op de tablet of games op de smartphone, maar samen spelen en ontwikkelen. Het mooie van scouting is dat het lesmateriaal voor het oprapen ligt. Sandra van Scouting PVG: "De natuur om ons heen gebruiken we om kinderen spelenderwijs alles aan te leren.

Bevers (kinderen van 4 tot 7) maken bijvoorbeeld slingers van veren of bladeren en hiermee stimuleren we de fijne motoriek. Welpen (kinderen van 7 tot 11) maken bijvoorbeeld speurtochten met opdrachten die ze moeten uitvoeren om de cognitie te vergroten. Een spel waarin je samen met de kinderen vragen bedenkt die beantwoord moeten worden. Door de vragen samen te bedenken en het spel zo samen te maken en te spelen creëer je een gevoel van groepsbinding en betrokkenheid."

"Dit is precies wat scouting doet!" vult Melanie van Scouting PVG enthousiast aan. "De informele manier van leren bij scouting zit tussen formeel (op school, met vastgestelde doelen en eisen) en infomeel (spontaan, in het dagelijks leven) leren in. Door de stimulerende omgeving, uitdagende activiteiten en veel lol leren kinderen en jongeren bij scouting heel veel, zonder dat ze dit zelf zo ervaren, want plezier en gezelligheid staan centraal. Er ontstaan vriendschappen voor het leven."

Sjimmie van Scouting PVG: "Kinderen en jongeren kunnen altijd komen kijken en mogen vier keer meedoen waarna ze kunnen besluiten of ze willen aansluiten. We willen graag dat ze zich thuis voelen bij ons. Ook als je interesse hebt om als vrijwilliger bij ons te komen 'werken', ben je van harte welkom."

Scouting PVG heeft het hoofdkantoor/clubgebouw aan de Generaal de Wetstraat in Tilburg. Kijk voor meer informatie op www.scouting-pvg.nl of op Facebook: @scoutingpvg

|Doorsturen