Nieuws

Slag bij Waterloo: om de toekomst van Europa

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Op donderdag 20 september geeft Jan Pieter Six een presentatie over de Slag bij Waterloo.

Dit kolossale militaire treffen vond meer dan 200 jaar geleden plaats en bepaalde in belangrijke mate de toekomst van Europa. Deze laatste klassieke veldslag uit de historie spreekt daarom nog altijd tot de verbeelding.

De strijd werd uitgevochten op het toenmalige grondgebied van het kersverse Nederlandse koninkrijk. Uiteindelijk verloor Napoleon Bonaparte de strijd van de coalitie van Britse, Nederlandse en Hannoverse eenheden. Maar het scheelde maar heel weinig of de rollen waren omgedraaid. Jan Pieter Six schetst tot in detail waardoor dat kwam. Soms door een strategische keuze, maar veel vaker leidde (het gebrek aan) communicatie tot een drastische wending van de strijd.

Reconstructie

De presentatie gaat over de aanleiding, het treffen en de gevolgen van de Slag bij Waterloo. Tal van fraaie afbeeldingen ondersteunen deze reconstructie. Het zal gaan over de Franse Revolutie, de hoofdrolspelers (Napoleon, Wellington en Blücher) en de strategie bij de Franse Invasie van 1815. Vervolgens leiden de voorbereidende veldslagen bij Ligny en Quatre Bras tot het finale treffen. Als laatste zal de cruciale rol van de Nederlandse troepen en de politieke betekenis van dit gebeuren belicht worden.

De lezing vindt plaats in het Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75) en duurt van 20.00-22.00 uur. De organisatie is in handen van heemkundekring Tilborch. Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis. Parkeren is mogelijk achter het Duvelhok (ingang Dunantstraat).

|Doorsturen