Nieuws

Speelkaartenmuseum Turnhout uit comfortzone met techno-event

Door Peter van Oirschot

TURNHOUT - Techno en een museum. Twee uiteenlopende werelden die op zaterdag 24 juni a.s. perfect gelinkt worden door geluidskunstenaar Oliver Alex.

 Precies om middernacht palmt hij het machinepark van het Museum van de Speelkaart in Turnhout in met zijn techno-performance 'Industrial Revolution'.

In deze audiovisuele show brengt Oliver Alex zowel livemuziek als een VJ performance, bijgestaan door VJ Crew Beam-IT. Oliver Alex bouwt een virtuele machine op basis van beeld- en geluidsopnames van machines uit de periode 1850-1970. Hiervoor ging hij op zoek naar nog draaiende exemplaren in België en Nederland en vond o.a. het Turnhoutse Museum van de Speelkaart bereid om mee te werken.

Oliver Alex brengt close-ups van o.a. tandwielen, pistons, radarwerk, samen met machinegeluiden die gebruikt worden als ritmische componenten. De muziek wordt aangevuld met synthesizers. Zo wil Alex de puurste vorm van techno maken: machinale percussie. Maar je hoeft echt geen fan van elektronische muziek te zijn om van de show te genieten. Iedereen die op zoek is naar verrassing, cultuur, innovatie en nostalgie komt aan zijn trekken.

Vanaf 20.00 uur zijn de bar en een foodtruck open voor het publiek. De echte opwarming start om 22.00 uur met Tom Kraemer. Deze enthousiaste Turnhoutse techno dj heeft sinds zijn debuut in 2012 een grote populariteit opgebouwd. Na het optreden van Oliver Alex staat de internatonaal gerenommeerde dj Trish Van Eynde aan de knoppen.

Het namiddagaanbod is voor jongeren vanaf 15 jaar. In samenwerking met

jeugdorganisatie Broei-on worden vier workshops aangeboden die gelinkt zijn aan het Speelkaartenmuseum en aan 'Industrial Revolution': zeefdrukken, graffiti spuiten, jongleren en een synthesizer programmeren. Elke workshop duurt 1,5 tot 2 uur en vindt tweemaal plaats.

Het evenement 'Industrial Revolution' kadert in een reeks van drie uitzonderlijke initiatieven die in 2017 georganiseerd worden voor verschillende doelgroepen. Zo wil het museum jong en oud warm maken voor

speelkaarten. Het hoogtepunt volgt in 2019 ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan. Het museum bewaart de belangrijkste verzameling speelkaarten uit Turnhout en de historische Nederlanden. Ook het traditionele productieproces en het verrassende gebruik van speelkaarten komen aan bod. Dagelijks worden nog steeds 600.000 spellen gedrukt bij Cartamundi, wereldmarktleider in de productie van speelkaarten en bordspellen. Turnhout is niet voor niets hoofdstad van de speelkaart!

|Doorsturen