Nieuws

Spoorpark op 21 juni feestelijk geopend


TILBURG - Een aantal jaar geleden kocht de gemeente Tilburg het (voormalige) Van Gend en Loosterrein. Het terrein is 7,5 ha groot een maakt deel uit van de Spoorzone, die volop in ontwikkeling is.

Chris Oomes

Door Florentine Tacke

In het weekend van 21 tot en met 23 juni opent het Spoorpark met een innovatieve, sportieve en recreatieve invulling.

82 initiatieven

Na de aankoop is het VGL-terrein gedeeltelijk gesaneerd. In oktober 2015 is een zogenaamde regiegroep in het leven geroepen. Deze groep, bestaande uit diverse betrokken Tilburgers, heeft de leiding genomen in het ontwikkelingsproces van het Spoorpark. In 2016 riep de gemeente Tilburgers op om met ideeën te komen. Hieruit ontving de regiegroep 82 initiatieven en een aantal ideeën die 'voor lief' werden aangedragen. Alle planindieners mochten hun idee toelichten door middel van een korte 'pitch'. Na vele pitches heeft dit geleid tot een groep van acht kwartiermakers: Scouting Esjeeka, ontmoetingsplek T-Huis, kunstwerk De Rits, multisportlocatie Outdoor Urban Sports Park, beachvolleybalvereniging Beach Tilburg, Stadscamping Tilburg, Levend Water en de 36 meter hoge Kempentoren.

Rails door Spoorpark

Dat het park nu Spoorpark heet is niet zo gek, want er loopt een rails door het gebied. Deze rails is een overblijfsel van het vroegere NS-rangeerterrein op deze plek. Kunstenares Marieke Vromans liet zich door de historie inspireren voor haar kunstwerk De Rits. De Rits verbeeldt de vertakking van het Belslijntje en de oude spoorlijn naar Breda. De geschiedenis van het Spoorpark vind je in nog meer elementen terug. Landschapsarchitect Esther Kruit bracht in de gebogen lijnen het spoor én de vele beken terug. Ruud van Doorn, een fanatieke geocacher, ontwikkelde samen met Gerard Otten en Ralf Gijsberts een geo-tour door het Spoorpark, boordevol historie.

Opening

De gemeenteraad stelde in april 2017 een bedrag van 5,3 miljoen beschikbaar om het park aan te leggen. In november 2017 begon de aanleg van het park. Anderhalf jaar later, op vrijdagmiddag 21 juni wordt het park om 15.00 uur feestelijk geopend voor genodigden. Het kunstwerk De Rits van Marieke Vromans wordt dan onthuld en het waterplein van Lucy Bathgate staat centraal. 'Het idee is dat er weer water gaat stromen in het park; zoals een eeuw geleden. Aangesloten op het watersysteem van de stad fungeert het als binnenstedelijke waterberging', vertelt Lucy Bathgate.

Na de opening kan iedereen vanaf 16.00 uur in het Spoorpark genieten van alle activiteiten. Factorium Podiumkunsten verzorgt vrijdag een avond vol leuke acts, met onder andere orkestmuziek en de Budding Sound Bigband. Op zaterdag 22 juni treedt het akoestische Popkoor Prestige op en speelt ook de Gypsy Balkan band genaamd 'De Coup'. Op zondagmiddag 23 juni is het Harmonieorkest NKH te horen. Zij worden opgevolgd door het Opstaporkest NKH met kinderen en volwassenen. Naast alle acts, zullen er ook doe- en sportieve activiteiten zijn en wordt er gezorgd voor een hapje en een drankje. Er worden pick-up games en clinics bij het basketbalveldje georganiseerd. Je kunt meedoen met yoga, skateboarden, bootcamps, natuurwandelingen of je kunt een geo-tour door het park doen boordevol historie. De kleine bezoekers worden beziggehouden met creatieve spellen op het terrein van IVN, de Stadscamping en Scouting Esjeeka en op het speelveld.

Mooier en groener

Nu de opening van het Spoorpark in zicht is, moet ook gedacht worden aan wat er na de opening moet gebeuren. Sophie Peters, parkmanager Spoorpark: 'Na de opening van het Spoorpark moet er worden geëvalueerd en er zullen meer vrijwilligers worden geworven. We gaan ervaren hoe de dagelijkse gang van zaken in het Spoorpark is. En we gaan het park nog mooier en groener maken, ook zullen we de initiatieven gaan afronden.'

Kijk voor meer informatie op www.spoorparktilburg.nl

Florentine Tacke

|Doorsturen