Nieuws

Stedenband Tilburg-Matagalpa organiseert filmmiddag

Door Silvester Klaasman

TILBURG - Zondag 17 november organiseert de ‘koffiegroep’ van de Stedenband, in samenwerking met Solidaridad, een middagvullend filmprogramma.

Norwin Molina

De koffiegroep is een initiatief vanuit de Stedenband die koffiecoöperaties in Nicarague financieel steunt. De koffiecoöperaties adviseren, ondersteunen en trainen boeren om de teelt, de productie en de verwerking van de koffie te verbeteren. Daarbij is de kwaliteit van de oogst net zo belangrijk als de kwantiteit. Met krediet vanuit de coöperatie kunnen kleine producenten hun plantage beter onderhouden en ook vernieuwen, waardoor de oogst op termijn zal verbeteren en het inkomen stijgen. Omdat deze boeren hun lening in de loop van de tijd terugbetalen, blijft het geld beschikbaar voor andere leden. De Stedenband financiert dit soort projecten bij de coöperaties Cecocafen en UCA San Ramón.

Programma

Eén van de films die getoond wordt bij de Latina Filmmiddag is Pájaros de verano. De film begint met een dorpsceremonie in het noorden van Colombia, eind jaren zestig. Daar laat Rapayet zijn oog vallen op de mooie Zaida. Maar om ook echt met haar te kunnen trouwen, is een grote bruidsschat nodig. Pájaros de verano lijkt met zijn eerste twintig minuten aan te sturen op een kalm drama rond de eeuwenoude familietradities van het Waayu-volk. Maar dat is slechts het halve verhaal van deze Colombiaanse inzending voor de Oscars.

Terwijl de oudere vrouwen hun mystieke rituelen blijven volgen, grijpen Rapayet en leden uit een bevriende familie hun kans om geld te verdienen met het smokkelen en verkopen van grote partijen marihuana. En met de drugs en het geld komt het geweld. In vijf adembenemend gefilmde hoofdstukken verandert het traditionele Colombia in een arena van drugs, hebzucht, wraak en bloed. Waarmee Pájaros de verano een verbeelding wordt van het begin van tijdperk Escobar.

De middag duurt van 13.30 tot 17.30 uur en vindt plaats bij Cinecitta, Willem II straat 29, Tilburg. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar koffiecoöperatie UCA San Ramón. Bestel tickets online via https://cinecitta.nl/events/ of bel 085-9022996.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld